De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Belgen en Colombianen protesteren in Brussel tegen geweld Colombiaanse overheid

Belgen en Colombianen protesteren in Brussel tegen geweld Colombiaanse overheid

vrijdag 7 mei 2021 13:59
Spread the love

 

Verschillende Belgen en Colombianen verzamelden donderdag 6 mei op het Luxemburgplein in Brussel voor een protestactie. De actie was een initiatief van verschillende organisaties die het geweld van de Colombiaanse overheid tegen haar burgers wilde aanklagen.

Bron: Intal

Sinds 28 april komt de Colombiaanse bevolking massaal op straat, eerst tegen een belastinghervorming die de Colombiaanse regering ondanks de COVID pandemie wilde invoeren. Die hervorming werd intussen tijdelijk ingetrokken, maar andere hervormingen staan klaar zoals de verdere privatisering van de gezondheidssector, en dat in volle pandemie. De bevolking is woest, want de Colombiaanse regering heeft sinds vorige week de grove middelen ingezet tegen haar eigen bevolking.

Er vielen ondertussen meer dan 30 doden, verschillende mensen zijn vermist, honderden mensen werden gearresteerd, er vielen meerdere gewonden. De Colombiaanse politie schiet met steun van de overheid op haar eigen mensen. Bovendien heeft de Colombiaanse regering de steun in geroepen van het leger om de politie bij te staan, hetgeen tot nog meer geweld heeft geleid.

Bron: Intal

De organisaties aan het initiatief van de protestactie vragen een internationale onderzoekscommissie om deze daden van buitensporig geweld door politie en haar mobiele eskadron ESMAD te onderzoeken, en om voorzorgsmaatregelen te laten instellen om het recht op sociaal protest te herstellen met garantie voor het leven en de integriteit van betogers.

Ze vragen dat België, de Europese Commissie en het Europees Parlement deze ernstige feiten afkeurt.

Mensenrechtenverdedigers en sociale bewegingen moeten beschermd worden. Sociaal protest is een recht!

#DefendTheDefenders

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!