De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Belangrijkste Wikileakers dumpen Assange en beginnen eigen site
WikiLeaks, Wereld, Medewerkers dumpen Assange, Openleaks, Overlopers -

Belangrijkste Wikileakers dumpen Assange en beginnen eigen site

vrijdag 10 december 2010 12:02
Spread the love

 

Een aantal medewerkers van de klokkenluiderssite Wikileaks, waaronder Julian Assanges voormalige rechterhand, lanceren maandag een eigen site die de naam Openleaks meekrijgt. Dat melden de Zweedse krant Dagens Nyheter en de Australische krant Sydney Morning Herald . De overlopers beschuldigen Assange ervan zich te gedragen als ‘een soort keizer of slavendrijver’.

Volgens de initiatiefnemers zal Openleaks ‘een stevig en transparant platform’ worden voor klokkenluiders -zowel in termen van technologie als strategie- terwijl gelijktijdig anderen zullen worden aangemoedigd om gelijkaardige initiatieven te ontplooien.

Een van de overlopers is Daniel Domschelt-Berg, die Wikileaks verliet nadat Assange documenten over de oorlog in Irak vrijgaf zonder namen van betrokkenen te verbergen.

‘Je bent God niet en je bent zelfs geen leider. Een leider communiceert en cultiveert vertrouwen in hemzelf. Jij doet net het omgekeerde. Je gedraagt jezelf als een soort keizer of slavendrijver’, zei Domschelt-Berg tegen zijn toenmalige baas tijdens een chatgesprek dat door Wired werd gepubliceerd. (FZ)

  FOTO Flickr/ by andygee 1

Bron : Express.be / Dagens Nyheter / Sydney Morning Herald / Wired

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!