De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Beïnvloedt China de Argentijnse Presidentsverkiezingen

Beïnvloedt China de Argentijnse Presidentsverkiezingen

maandag 5 juni 2023 18:55
Spread the love

Is er sprake van Chinese beïnvloeding van de Argentijnse Presidentsverkiezingen. China stortte namelijk één miljard dollar op de bankrekening van de Argentijnse staat dankzij het lobby-werk van Massa. Zou het kunnen dat hierdoor de loop van de Argentijnse verkiezingen zal beïnvloed worden.

Op dit moment ligt het kamp open in Argentinië. Volgens de peilingen staat de extreem-rechtse libertijn Milei op kop. Toch was Massa, de poulain van het Kirchnerisme de favoriet, maar die kon zijn rol van economie Minister niet waarmaken omdat hij de inflatie niet kon beteugelen.

Begin juni stortte China één miljard dollar in de Argentijnse staatskas. Massa kreeg dit los bij de Chinese ambassadeur. Het is belangrijk om te weten dat China veel belangen heeft in Argentinië. Bij een verkiezingsoverwinning van rechts zouden deze eens grondig door elkaar kunnen worden geschut. Rechts wil namelijk het beleid van het IMF invoeren om de economie er weer boven op te krijgen.

Het beleid van het IMF is besparen op sociale voorzieningen zoals onderwijs en geneeskunde. Uit de handouts van China te zien is het vooral van belang dat het Kirchnerisme overeind blijft. Veel mensen zeiden al dat dit eens een stevige knauw zou kunnen krijgen bij deze verkiezingen en dat de Kirchners tot het donkere verleden van Argentinië zouden behoren. Er gaan al stemmen op dat het Kirchnerisme nooit de problemen van Argentinië heeft kunnen aanpakken.

De wens van Cristina Fernández de Kirchner is dat er een coalitie komt tussen de picareske Juan Grabois en de wonderboy van de Peronisten Wado de Pedro. Toch zou de steun van China weer van Massa een aantrekkelijke kandidaat kunnen maken. Het is echter onbegrijpelijk dat Massa, die al wat verder van Cristina staat, en al meer op zijn eigen benen staat ‘chevalier seul’ zou spelen.

Toch wint Massa bij de steun van China, hij kan nu zijn naam plakken op een positief project. Het meest logische dat er zo is dat Massa samen gaat met Laretta van Juntos por el Cambio. Omdat ze op die manier de polarisatie in de Argentijnse samenleving zouden kunnen stoppen. Elke stem voor Milei en De Pedro zijn stemmen voor meer polarisatie. Terwijl beide wel een maatschappelijk plan hebben dat echter loodrecht op elkaar staat.

Het lijkt er dus op dat met deze steun aan Argentinië van China wordt gehoopt dat de politieke krachten naar het centrum gaan en dat er een oplossing komt voor ‘La grieta’ of de kloof.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!