De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

BEHDAD BABAI & NAVID AFGHAH (IRAN)

BEHDAD BABAI & NAVID AFGHAH (IRAN)

vrijdag 5 april 2013 15:39
Spread the love

27/04/2013 – 20:00 Concert

Turbinezaal

BEHDAD BABAI & NAVID AFGHAH (IRAN)
IRAANS KLASSIEK | DE EEUWENOUDE TRADITIE VAN DE “RADIF”

De Iraanse klassieke muziek is ten onrechte weinig bekend in het Westen, hoewel daar stilaan verandering in begint te komen. Deze eeuwenoude muziektraditie heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op de ontwikkeling van de muziek in het grote cultuurgebied van het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Centraal-Azië.

Behdad Babai (°Teheran 1973) en Navid Afghah (°Shiraz 1970) zijn vertegenwoordigers van een hedendaagse interpretatie van deze rijke muzikale traditie. Hun virtuositeit heeft een uitzonderlijk hoog niveau bereikt, geen enkele technische belemmering beperkt hun interpretatieve mogelijkheden. De combinatie van de setar van Babai en de tombak van Afghah klinkt soms als een heel orkest. Hun spel is glashelder en loepzuiver. Beide muzikanten komen uit een muzikale familie en genoten hun opleiding bij grote meesters uit de Iraanse muziek.
Deze twee uitzonderlijke muzikanten ontwikkelden een eigen stem en een herkenbare stijl op hun instrument. Afghah ging zelfs zo ver dat hij drie nieuwe modellen van tombaks ontwierp, elk met een specifieke klank en speeltechniek. Zo illustreert hij dat de mogelijkheden van de tombak veel breder zijn dan wat op het eerste zicht slechts een percussief begeleidingsinstrument lijkt.

(met dank aan Liselotte Sels & Sohrab Jabbari voor research, tekst en uitleg: klik hier voor de integrale tekst)

vvk 12 | adk 14 (reductie vvk 10 | adk 12)

take down
the paywall
steun ons nu!