De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bron: Extinction Rebellion
Extinction Rebellion Etterbeek

Begrafenisstoet voor bijen: Bijen zijn ernstig bedreigd, terwijl 70% van voedselproductie afhankelijk is van bijen’

woensdag 16 december 2020 20:17
Spread the love

 

Op 15 december 2020 tussen 18u en 20u30 heeft Extinction Rebellion Etterbeek, samen met andere lokale takken van de beweging, activisten en burgers, een begrafenisstoet voor bijen georganiseerd voor het hoofdkwartier van Syngenta in Brussel.

Hiermee willen ze de aandacht vestigen op de ernstige bedreiging van bijen. De bijenpopulatie in de EU is tussen 1985 en 2005 met 25 procent gedaald. Zeventig procent van de voedselproductie in de wereld is echter afhankelijk van bijen.

Bron: Extinction Rebellion

Bijen staan centraal in het huidige debat rond één van de voorstellen van EFSA (de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) om beoordelingscriteria voor pesticiden vast te leggen. Het model bevat veel wetenschappelijke inconsistenties en is grotendeels op het ‘Beehave’-algoritme gebaseerd dat ontwikkeld werd door Syngenta, een landbouwkundig en technologisch bedrijf.

Bron: Extinction Rebellion

De activisten vroegen deelnemers om een kaars mee te nemen (met respect voor de gezondheidsaanbevelingen) en deze voor een doodskist te plaatsen. Dat symboliseert de dood van de bijen en de toxiciteit van de invloed van bedrijven en lobby’s op politieke beslissingen, aangezien die bedrijven er heel duidelijke belangen bij hebben dat gewasbeschermingsmiddelen zo soepel mogelijk worden gereguleerd.

Bron: Extinction Rebellion

Het Europees burgerinitiatief Save Bees and Farmers, dat door verschillende verenigingen, waaronder Sum of Us, PAN Europe en Extinction Rebellion, wordt gesteund, nadert een half miljoen handtekeningen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!