De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Barroso op de World Health Summit in Berlijn

Barroso op de World Health Summit in Berlijn

donderdag 31 oktober 2013 17:02
Spread the love

José Manuel Barroso in zijn welkomstwoordje  vorige week op de World Health Summit in Berlijn, waarvan hij een van de ‘High Patrons’ was,  samen met o.m. Hollande en Merkel: “There is no better indicator of the true wealth of a society than the state of its health systems, their effectiveness and inclusiveness.” Interessant criterium, en overschot van gelijk, maar of we dat nu echt uit de mond van Barroso wilden horen?

Hij ging verder, in wat op de website ‘a rousing speech’ heette: “At a time when our knowledge and experience in the health sector are far advanced but money is scarce, whether we are ready and able to invest further in health is one of the hallmarks of development. The European Union is committed to this goal, to do whatever we can to adapt our health systems to the needs of the 21st century, both within and outside Europe, and to develop more efficient and effective public health systems, delivering greater health benefits at lower cost.”

Benieuwd hoe pakweg de Grieken en Spanjaarden in de zaal gereageerd hebben. Meer dan een beleefd applausje kon er allicht niet af. Nu, Barroso en co gaan volgend jaar ongetwijfeld via een duister achterpoortje verdwijnen in de mist van de geschiedenis. In de Middeleeuwen waren pek en veren (of erger) ongetwijfeld zijn deel geweest. Het blijft echter hemeltergend om met dit soort visionaire prietpraat van eurotechnocraten geconfronteerd te worden, of zelfs maar gewoon te lezen online, nu een groot deel van de Europese elite ‘in the real world’ al jaren bezig is met een euroversie van het structurele aanpassingsbeleid van de Wereldbank en het IMF in de jaren ’80 en ’90 elders in de wereld. Ik zou een en ander niet meer over mijn lippen krijgen, mocht ik Barroso heten. Zelfs Tony Blair bakte het zo bruin niet in zijn beste dagen.

Net vandaag kunnen we weer lezen in DS (bij monde van Ruben Mooijman) dat “de perifere landen door de crisis structurele maatregelen genomen hebben die hun economie sterker maakt. Landen als België en Frankrijk hebben dat nagelaten.”  De macro-economische cijfers gaan langzaam de goeie richting uit voor de perifere landen. Juichend heet het onder meer dat in Spanje ‘de recessie voorbij is’, in Griekenland ‘de export stijgt’, en er in Portugal ‘groeiend vertrouwen’ is.  Als je dan de kleine lettertjes begint te lezen, merk je dat bv. de werkloosheid daalde van 26.3 naar 26 procent in Spanje (nou moe!), dat winkelaankopen in Portugal nog verder daalden, dat voor Griekenland pas volgend jaar beterschap verwacht wordt, etc.  Hoe je als chef van de economieredactie van de Standaard in die omstandigheden zonder blikken of blozen (en met een vette kop) kunt schrijven dat de perifere economieën sterker (want competitiever) aan het worden zijn (geen woord trouwens over Italië), is me een raadsel. Jan Reyns, de beurswatcher van DS, geeft er trouwens ook zowat elke dag een lap op, bijna saliverend telkens hij het over “structurele hervormingen” in Spanje heeft.  

De Standaard blijft een kwaliteitskrant, zoveel is duidelijk, en het gaat stilaan beter met Zuid-Europa. Wat België betreft, het mag duidelijk zijn dat we volgens de economie-redactie van DS dringend een economische “herstel”-regering nodig hebben. Kwestie van Barroso’s wijze woorden in de praktijk te brengen, en o.m. onze gezondheidszorg ook vakkundig om zeep te helpen, volgens het aloude neoliberale motto ‘to do more with less’.

take down
the paywall
steun ons nu!