De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bange blanke man

Bange blanke man

dinsdag 2 november 2010 09:51
Spread the love

Keek jij ook naar het VRT-nieuws van 1 november ?  Ik alvast wel. In het bijzonder naar het nieuws over de tussentijdse verkiezingen in Amerika.  Ik krijg de ‘daver’ op het lijf, als ik hoor hoe snel het extreem-rechtse tea-time-party, opgang maakt.  Hoe extreme conservatieven de door Obama (duur) bevochten ziekteverzekering verketteren. Beangstigend ! Hoe een lokale scheriff uitgroeit tot een ‘volksheld’ omdat hij een heksenjacht ontketende op de ‘latino’s’ en ervoor pleit om elke illegaal onmiddellijk op te sluiten. Nogmaals : beangstigend !

Maar ik maak me niet veel illusies. Ook bij ons, in jou buurt, stad of dorp leven deze extreem-rechtse ideeën.  Werklozen krijgen er elke dag ‘van langs’ Ook en vooral in de media. Hoe hebben deze media tekeer gegaan tegen ondermeer het brugpensioen bij Carrefour. Of bij Opel Antwerpen ? Alsof al die honderden werknemers zelf gevraagd hebben te worden weggeherstructureerd.  En hoe ‘normaal’ vonden diezelfde media het feit dat de regering met duizenden miljarden is bijgesprongen om de banken te redden ?! Hadden die redacteurs zich dan allemaal laten verleiden tot het kopen van aandelen ? Of voelden zij de hete adem in de nek van al die stinkend rijke aandeelhouders van banken en verzekeringen ?

U weet wellicht, geachte lezer, dat ik voortaan ook regelmatig een blog post op dewereldmorgen.be  Een nieuwe medium wat niet ziek is aan sensatiezucht. Recent plaatste ik ook een aantal reacties op het feit dat asielzoekers nog steeds in de kou staan. Ik roep daarbij op tot een rechtvaardige solidariteit. Want dat is een begrip dat bij ons steeds verder van kant is geraakt. Dat is ongetwijfeld een ‘verdienste’ van extreem rechts. Maar dit is vooral zeer gevaarlijk! Wij dreigen op die wijze snel in Amerikaanse toestanden te vervallen.  En wat voor een reacties je dan krijgt uit extreem-rechtse hoek op een oproep tot solidariteit ? Schelden, verwijten, de schuld bij asielzoekers leggen enz. … Ongemeen grof ! (de redactie van DWM heeft zelfs een aantal van die reacties verwijdert)

Tegen beter weten in, blijf ik echter geloven in de fundamentele goedheid van iedereen.  In het feit dat de meesten echt wel bereid zijn tot rechtvaardige solidariteit met o.m.asielzoekers. Een solidariteit die ook rekening wil houden met de draagkracht van het gastland. Maar, boer let op je gansen, met wat nu op tafel ligt bij de vorming(pogingen) van een federale regering, worden die principes van draagkracht en rechtvaardigheid OOK op de helling gezet. Ook dat maakt me bang !

Dré Wolput

take down
the paywall
steun ons nu!