De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

© Raymond Clement

Bakkers delen gratis broodjes uit aan kathedraal

dinsdag 26 juli 2011 12:20
Spread the love

Op donderdag 28 juli 2011 verdelen de Antwerpse bakkers, die aangesloten zijn bij de Syndicale Unie van Brood- en Banketbakkers, voor de poort van de kathedraal gratis broodjes uit. Daarmee vieren ze de heropname van het Altaarstuk van de bakkers in de tentoonstelling ‘Reünie’ die momenteel in de kathedraal loopt.

 

De aanwezigheid van bakkers in de kathedraal lijkt vandaag vreemd maar vroeger was dit evident. Vele gilden en ambachten hadden een eigen altaar in de kathedraal. In de 16de en 17de eeuw gaven ze Vlaamse meesters zoals Pieter Paul Rubens en Quinten Matsijs opdracht om daarvoor grote altaarstukken te schilderen. De tentoonstelling ‘Reünie’, die sinds 2009 loopt in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen, toont deze kunstwerken op hun oorspronkelijke locatie.

 

Ambrosius Francken

 

Tot dit jaar ontbrak echter één belangrijk kunstwerk op deze tentoonstelling: het Altaarstuk van de bakkers. Dit schilderij van Ambrosius Francken onderging eerst nog een grondige restauratie in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Nu de restauratie voltooid is krijgt het terug zijn definitieve plaats in de kathedraal. Het schilderij toont de vermenigvuldiging van het brood en daarom, net zoals op het kunstwerk wordt afgebeeld, verdelen de bakkers die dag gratis broodjes aan de Handschoenmarkt aan al wie de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal bezoekt.

 

Praktisch:

 

Donderdag 28 juli 2011 van 11 tot 16 uur

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal – Handschoenmarkt – 2000 Antwerpen

 

Toegangsprijzen:

 

Individuele bezoekers: € 5,00 – Groepen vanaf 20 personen, studenten, en inwoners van de provincie Antwerpen die ouder zijn dan 60 jaar: € 3,00 – Kinderen onder 12 jaar gratis.

Lees ook: Vermenigvuldiging der broden aan de Antwerpse Kathedraal.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!