De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Baby’s die suiker eten

Baby’s die suiker eten

zaterdag 23 januari 2016 11:16
Spread the love

Absurd hè?   Vind ik ook, het idee alleen al!  Zelfs de allerlaatste zelfverklaarde voedingskenners zijn intussen wel mee.  Suiker, en we hebben het hier uiteraard over de geraffineerde toegevoegde suiker en niet de van nature aanwezige suiker in voedsel, is brol.  Heel lekker, dat wel, een stuk chocola van tijd tot tijd of een glas cola op een terrasje, het kan maar smaken.  Maar geen weldenkende ouder die het in haar hoofd haalt haar baby van zes maanden een stuk chocola en een cola te voeren als lunch, toch?

Gelukkig kregen we deze week het heuglijke nieuws dat het europarlement tegen een commissiebesluit heeft gestemd waardoor babyvoeding tot drie keer meer suiker zou mogen bevatten dan goed is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie.   Dat zou gaan over 30% van de energie in babyvoeding.  Een hoeraatje voor het europarlement dus!

Maar wacht.  Wat?  Een meerderheid van 393 tegen 305.  Bijna 50% denkt dus dat het een goed idee is meer suiker in babyvoeding te doen?

Dat is op zijn zachtst gezegd vreemd.  Je kan je afvragen of die mensen misschien nog nooit iets over suiker gelezen hebben of over de gevolgen ervan.  Dat kan natuurlijk, niet iedereen is bewust met voeding bezig.  Misschien zijn die 305 van de oude stempel die zegt “kinderen hebben suikers nodig om goed te groeien”.  Wie weet.

Maar toch, in een tijd waarin obesitas een steeds groter probleem wordt, waarin geweten is hoe verslavend suiker is, waarin men zich er steeds bewuster van wordt dat de voeding van een baby bepalend is voor diens voedingspatroon in zijn verdere leven, in dat klimaat zeggen “ja, ik ben voor meer suiker in babyvoeding”?  Ik stel me daar vragen bij.  

Als ik optimistisch ben stel ik me vragen bij het gezonde verstand van die mensen.  Als ik pessimistisch ben stel ik me vragen bij hun integriteit.  

Ik ben van nature nochtans een optimistisch persoon.

take down
the paywall
steun ons nu!