De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Australië is van plan om de grootste industriële vervuilers te belasten
Vervuiling, Co2, Leefmilieu, Steenkool -

Australië is van plan om de grootste industriële vervuilers te belasten

zondag 10 juli 2011 19:58
Spread the love

Australië is van plan om de grootste industriële vervuilers te belasten. De regering van premier Julia Gillard hoopt zo het gebruik van hernieuwbare energie aan te moedigen en broeikasgassen terug te dringen.

Volgens het plan moeten de zwaarste vervuilers – bedrijven met een uitstoot van minstens 25.000 ton CO² per jaar – vanaf juli 2012 23 Australische dollar (zo’n 17 euro) per ton CO² betalen. Elk jaar stijgt de taks met 2,5 procent, bovenop de inflatie.

Het parlement moet het plan wel nog goedkeuren en de regering-Gillard heeft slechts één zetel op overschot.

500 bedrijven
Volgens analisten gaat het om de grootste economische hervorming van deze generatie.

Naar schatting 500 bedrijven zullen door de maatregel worden getroffen. Bepaalde sectoren, zoals staalbedrijven en steenkoolmijnen, zouden wel een compensatie ontvangen.

Protest
Maar ook de gewone Australiër zou af te rekenen krijgen met een hogere inflatie, als de kosten worden doorgerekend. De regering beloofde in ruil een aantal lastenverlagingen.

Desondanks kwam er al heel wat protest tegen de maatregel. Uit opiniepeilingen blijkt dat 60 procent van de Australiërs gekant is tegen de taks.

Grote vervuiler
De regering hoopt de eerste drie jaar 28 miljard Australische dollar (21 miljard euro) binnen te halen met de belasting. Ze hoopt ook dat de uitstoot van broeikasgassen tegen 2020 minstens 5 procent onder het niveau van het jaar 2000 zal liggen.

Australië is op het vlak van broeikasgassen één van de grootste vervuilers ter wereld. Maar liefst 80 procent van ‘s lands energie wordt opgewekt met steenkool. (Belga/KVDA)

Bron : Knack 10-07-2011/ Ademloos.be
 

take down
the paywall
steun ons nu!