De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘Artivisme’ in Brugge
Brugge, Kraken, Kunst, Street art, Alternatief, Artivisme -

‘Artivisme’ in Brugge

donderdag 5 april 2012 22:11
Spread the love

Brugge roept voor velen associaties op van een slapend provinciestadje, vol geschiedenis en rijke Amerikanen die er de huizenprijzen de hoogte injagen, een katholiek nest waar de tijd bleef treuzelen. Maar er beweegt heel wat. Maak kennis met het donkeykollektief en ‘Artivisme’.

Geschiedenis

Het begon allemaal eind augustus 2010 toen een tweetal mensen een groot pand kraakten in de Ezelstraat.
Op de derde dag kwam de eigenaar met de hoofdcommissaris op visite. De eigenaar, die ook grote panden in Brussel bezit, sprak ruim een uur met de krakers en besloot toen dat het hem beter uitkwam dat mensen het pand herstelden en er ateliers uitbouwden dan de boel te laten verkommeren (het pand stond reeds een slordige 30 jaar leeg…).
Toch was dit nog niet het einde van de problemen. Buren meldden de politie dat er meubels werden binnengebracht in het pand, en burgemeester Moenaert wou ook zijn zegje hebben, dus stond er algauw weer politie voor de deur. De eigenaar kwam tussenbeide en de plannen van het Donkeykollektief konden worden verder gezet. Op het eerste verdiep kwamen een aantal ateliers, het hele pand onderging een facelift. Heel wat mensen van de academie vinden hier ruimte om te werken, ideeën uit te wisselen enz..
Eind december van dat jaar kregen de krakers weer onverwacht bezoek in hun slaapkamer. De hoofdcommissaris wou weten wie er allemaal in het pand woonde. Daar hier niet onmiddellijk antwoord op kwam volgde een verzoekschrift en procedure voor de rechtbank die het kollektief zo’n 1800 euro kostte… Dat geld werd opgehaald door de steun van de vele sympathisanten, het organiseren van Volxkeukens, e.a.. Het pand was intussen al  populair geworden in alternatieve artistieke milieus.

Uiteindelijk werd begin mei 2011 een overeenkomst gesloten met de eigenaar. Vanaf toen kon het kollektief pas echt aan de verwezenlijking van haar dromen gaan werken.

Autonomie

Heel veel mensen lijken tegenwoordig de moed te verliezen, ze zeggen dat ze zich gevangen voelen in een systeem en niets meer kunnen verwezenlijken.
Het Donkeykollektief doorbreekt deze apathie. Een klein aantal mensen verwezenlijkt iets in Brugge, bouwt ondanks het conservatisme van het stadsbestuur zelf een creatief centrum op in een verwaarloosd pand. Ik heb het vandaag nog eens bezocht. Nieuw plafond, alles is geschilderd en opgekalfaterd… , het ziet er schitterend uit.

Artivisme

“When one pushes for change, (socially, politically, or environmentally), by utilizing their creative ability to communicate in ways of their artistic activity, that shall be known as Artivism”
Dit weekend, 6-8 april, gaat de 3de editie van een driedaagse expo door in het pand.
De naam ‘artivisme verwijst naar het dynamische van hun kunst, het ‘midden in het leven staan’, los van de elitaire kunst van de kunstcritici, de salons.. Street art, kunst ontstaan uit verontwaardiging staat centraal.
Xtra-Art
Centraal staat een kunstenaar uit Barcelona die er de Academie voor Schone Kunsten doorliep, maar zich concentreert op StreetArt. Zijn roots liggen in de wijk Poble Nou. Vroeger was dit een volkse wijk met veel industriële gebouwen. Door speculatie was er veel leegstand. De laatste jaren bouwt men er luxehotels en appartementsgbouwen waardoor het oude karakter en erfgoed verloren raakt. (zie foto’s).

Expo

Dit weekend is werk van de Spanjaard te zien, evenals enkele graffittikunstenaars uit West-Vlaanderen. Op vrijdagavond is er volkskeukens en het hele weekend zijn er(hiphop)-optredens.

Het Donkeykollektief heet u van harte welkom!

Extra info: http://donkeykollektief.org/

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!