De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Artikel 370, ter autonomie van Jammu en Kasjmir, naar de prullenmand

Artikel 370, ter autonomie van Jammu en Kasjmir, naar de prullenmand

maandag 11 december 2023 23:52
Spread the love

Het hoogste gerechtshof in India heeft beslist dat het oordeel om in ’19 de souvereiniteit van Jammu en Kashmir op te heffen rechtmatig was. Hiermee komen deze regio’s weer in handen van India na 73 jaar autonomie te hebben genoten. De inwoners van de nieuwe staat van India mogen op 30 september gaan stemmen voor de lokale verkiezinge in India.

Jammu en Kashmir twee staten die semi-autonoom waren van Pakistan en India. Ze verkregen dit twee jaar na partition in 1947. Kenmerkend is dat ze voornamelijk uit moslims bestaan die voor volledige onafhanklijkheid kozen.

De laatste dertig jaar is er een hevige strijd geleverd om autonoom te worden. India haalde haar inspiratie bij de manier waarop Israël Palestina heeft gekoloniseerd. Er werden kolonnen Indiërs naartoe gestuurd die dezelfde rechten hadden als de autochtone bevolking. Op basis van artikel 370 kon Jammu en Kashmir haar onafhankelijkheid behouden, toch is dit nu gecancelled.

Dit speelt zich af in de Himalaya, op de grens tussen India en Pakistan. Het is een conflict dat al decennia duurt. Hiermee lijkt een einde te komen aan het conflict in Jammu en Kashmir.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!