De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Armoede maakt (meer) ziek, ook bij kinderen tijdens de coronapandemie

Uit onderzoek bij kinderen met de leeftijd tussen 11 en 17 jaar blijkt dat armoede een factor is die het psychosociale welbevinden van jongeren tijdens de coronacrisis ernstiger verstoort dan bij hun welvarende leeftijdsgenoten.

donderdag 10 februari 2022 14:28
Spread the love

 

De COPSY studie, uitgevoerd door het Centrum voor Psychosociale Geneeskunde, Kliniek voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie van het Universitair Ziekenhuis Hamburg komt tot deze bevindingen.

Psychosomatische stresssymptomen zoals prikkelbaarheid, problemen met inslapen en depressie zouden veel vaker voorkomen bij jongeren uit armere gezinnen. Kinderen en jongeren die in een krappe ruimte wonen in een weinig gezond gezinsklimaat, vertonen opvallend meer psychosomatische klachten.

Daarnaast zag men tijdens de pandemie een aanzienlijk verminderde levenskwaliteit bij armere kinderen; meer angst en depressie de gevolgen.

Kinderen die veel tijd doorbrachten met hun ouders tijdens de pandemie, zoals thuiswerkende vaders of moeders, hadden dan weer een hogere gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven.

Gelijkaardige studies in China, de VS en het Verenigd Koninkrijk bevestigen de resultaten van deze COPSY-studie.

Armoede maakt kinderen in minder begoede gezinnen meer ziek, ook tijdens de coronapandemie.

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!