De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Argentijns president Macri krijgt zware verkiezingsnederlaag te verduren
Opinie - Cubanismo

Argentijns president Macri krijgt zware verkiezingsnederlaag te verduren

De huidige neoliberale president van Argentinië kreeg zondag 11 augustus een zware nederlaag te verduren bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Argentinië.

maandag 12 augustus 2019 10:30
Spread the love

Zijn uitdager Alberto Fernandez die samen met ex-presidente Kristina Kirchner aan de verkiezingen deelneemt, behaalden 47 procent van de stemmen, terwijl hijzelf bleef steken op 32 procent. (Ver achter het duo.) De basis van deze nederlaag heeft Macri zelf gelegd door een drastisch besparingsbeleid op te leggen aan de bevolking. In 2019 bereikte de inflatie maar liefst 54 procent. De werkloosheid steeg opnieuw naar 10 procent en de kinderarmoede nam dramatische cijfers aan maar liefst 32 procent. Hij sloot ook een nieuw pact met het IMF gekoppeld aan een zwaar bezuinigingsplan voor de overheid. De schulden van Argentinië aan het IMF zijn enorm gestegen de laatste 4 jaar.

Sinds hij aan de macht kwam in 2015 werd Macri geconfronteerd met maar liefst 5 nationale stakingen die massaal opgevolgd werden in zowat alle sectoren van de transportsector tot het onderwijs. Alberto Fernadez klonk strijdvaardig na deze eerste overwinning: “We zijn hier om een nieuw Argentinië te creëren en te stoppen met het vorige model. De Argentijnen hebben zich gerealiseerd dat de verandering van ons zal komen en niet van Macri.”

Fernandez belooft om de neoliberale hervormingen terug te draaien en de pensioenen opnieuw te verhogen. Om de definitieve overwinning te behalen in oktober heeft de eerste kandidaat minstens 45 procent van de stemmen nodig of 40 procent van de stemmen met een verschil van 10 procent met de 2de plaats. Als er geen duidelijke winnaar is dan komt er een derde ronde op 24 november.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!