De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

arbeidsgehandicapten jennen: de amnesie van minister Muyters
Arbeidshandicap + Muyters + NV-A + VDAB + besparing -

arbeidsgehandicapten jennen: de amnesie van minister Muyters

dinsdag 28 september 2010 17:31
Spread the love

Dat minister Muyters aan dyscalculie lijdt, is genoegzaam bekend: zijn rekenkunsten konden we immers al live op televisie volgen. Dat hij echter aan geheugenverlies lijdt, zal voor hem en zijn partij wel een nieuw gegeven zijn.

Waarover gaat het? Nog niet zo lang geleden bashte de N-VA haar hartsvriendin aan de overkant van onze taalgrens, federaal minister van Werk Joelle Milquet, beter gekend als madame non. Milquet maakte het Vlaamse arbeidsgehandicapten immers blijkbaar flink moeilijk om te kunnen genieten van federale activeringsuitkeringen. Er werd zelfs gedreigd met een heus belangenconflict. Dit relaas is genoegzaam bekend en is bijvoorbeeld na te lezen op volgende link: http://www.demorgen.be/dm/nl/5036/Wetstraat/article/detail/1081738/2010/03/18/N-VA-Milquet-sluit-Vlaamse-personen-met-handicap-uit.dhtml

Een half jaar is blijkbaar een eeuwigheid in de politiek, want het bestond Muyters om onlangs de schaar te zetten in de Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP) voor arbeidsgehandicapten en dit in deze barre economische tijden. “Muyters snoeit in premies werknemers met handicap”, kopten de kranten. Het is de werkgever zelf die de besparing zal voelen, namelijk een lagere compensatie voor een verlies aan rendement, en mutatis mutandis de betrokken werknemer die zijn rendementsverlies minder gecompenseerd weet en die dus met een minder gevulde “rugzak” een gelijkwaardige plaats moet proberen te verwerven én behouden in het normaal economisch circuit. Uiteraard is het geen “lineaire besparing” en werd “het doorgesproken met de sector”. Dat verhaaltje klinkt bekend in de oren: ook bij de recente besparingen in het stelsel van de opleidingscheques werd de sector zogezegd geraadpleegd…

Met zijn dyscalculie en amnesie komt de minister zelf klaar en duidelijk in aanmerking voor een VOP. Hij gaat best ten rade bij de VDAB voor een gepaste indicatie. Helaas voor hem besliste de bevoegde minister te bezuinigen op het stelsel. Zijn werkgever zal wellicht twee keer nadenken vooraleer hij iemand zoals hij, met een arbeidshandicap, een volledige gelijkwaardige kans zal geven. Gelukkig voor hem besliste zijn collega van Welzijn onlangs nog fors te investeren in de sector van de dementiecentra: die ondersteuning zal hem in ieder geval gewaarborgd zijn!

Doen we in Vlaanderen het dus altijd zelf beter?  De vraag stellen is ze beantwoorden, en dat met een volksvertegenwoordiger mét beperking in eigen rangen.

take down
the paywall
steun ons nu!