De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘Apple, Facebook en Google brengen een open en vrij internet in gevaar’
Facebook, Google, Netneutraliteit, Apple, Open internet -

‘Apple, Facebook en Google brengen een open en vrij internet in gevaar’

donderdag 25 november 2010 17:29
Spread the love

 

Sociale netwerken als Facebook en Apples muziekprogramma iTunes bedreigen de toekomst van het web. Dat heeft Tim Berners-Lee, de die samen met de Belg Robert Caillau wordt beschouwd als de grondlegger van het wereldwijde web, gezegd in een opinie-artikel in het decembernummer van vakblad Scientific American.  Het artikels verschijnt ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van het internet volgende maand. Volgens Berners-Lee komen het open internet en de netneutraliteit door dit soort sites in het gedrang.

Berners-Lee komt op tegen de zogenaamde walled gardens of afgesloten delen van het internet waar niet of amper naar gelinkt kan worden, zoals iTunes. “Ongeacht alle mooie features is de evolutie van iTunes afhankelijk van een enkele partij: Apple. Zoiets remt innovatie”, zegt de uitvinder van het www.

Eenzelfde redenering geldt voor Facebook, een netwerksite die ondertussen 500 miljoen leden heeft en in Amerika 1 van elke vier opgevraagde pagina’s levert. “Je sociale netwerkhomepage wordt een centraal platform, maar is een gesloten silo van content, waar je zelf geen volledige controle over hebt”, aldus Berners-Lee. “Hoe meer dit soort architectuur voor websites toegepast wordt, des te meer wordt het web gefragmenteerd. Het belemmert het bestaan van het web als enkele, op zichzelf staande universele informatieruimte”, vindt hij.

Ook Google en provider Verizon krijgen een veeg uit de pan. Die stelden een tijd geleden voor om de netneutraliteit (een principe dat inhoudt dat providers geen onderscheid mogen maken tussen diverse diensten die gebruik maken van internet) niet te laten gelden voor mobiele netwerken. Door de geringere bandbreedte zou netneutraliteit dan slecht te handhaven zijn. “Veel mensen in landelijke gebieden van Utah tot Oeganda zijn afhankelijk van mobiele telefoons voor internettoegang. Als netneutraliteit niet geldt voor mobiele netwerken staan al deze gebruikers open voor discriminatie van bepaalde internetservices.”

Tenslotte is ook de democratie in gevaar: “Zowel democratische als dictatoriale regimes volgen de online gedragingen van burgers, waarmee ze belangrijke mensenrechten bedreigen”, aldus nog Berners-Lee. (FZ)

Bron : Tim Berners-Lee/ FZ/ Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!