De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Checkpoint Bethlehem, Palestijnse arbeiders schuiven aan vanaf 4 AM om te gaan werken in Jeruzalem om 8 AM.

Apartheid, nog steeds actueel

woensdag 25 september 2019 12:36
Spread the love

Bij het horen van de term apartheid denken veel mensen spontaan aan Zuid – Afrika, iets uit het verleden. Voor de Palestijnen is apartheid echter niet iets uit het verleden, het is hun dagdagelijkse realiteit.

In maart 2017 publiceerden de Verenigde Naties een rapport* waarin gesteld wordt dat de staat Israël zich schuldig maakt aan het installeren van een apartheidsregime dat de volledige Palestijnse bevolking onderdrukt. Het rapport stelt dat Palestijnse inwoners van Israël onderdrukt worden op basis van het feit dat ze niet joods zijn; Palestijnen in Oost-Jeruzalem ervaren discriminatie in toegang tot educatie, gezondheidszorg, tewerkstelling en het krijgen/hebben van een woonplaats en bouwvergunningen. Daarnaast worden ze geconfronteerd met uithuiszettingen en vernielingen van hun woning. Palestijnen in de Westbank en de Gazastrook worden bestuurd met de krijgswet, terwijl joodse kolonisten bestuurd worden met de Israëlische burgerlijke wet. Palestijnse vluchtelingen en ballingen worden verboden terug te keren naar hun huizen in Israël en op bezoek te gaan in het bezette Palestijns gebied.

Op vrijdag 11 oktober organiseert Palestina Solidariteit  vzw in Brussel het debat ‘Apartheid, nog steeds actueel’.  In het debatwordt ingegaan op wat Apartheid juist is en welke link er is met Israël en Zuid – Afrika destijds.  Er wordt ook meegegeven wat  wij hier in België kunnen doen aan deze onrechtvaardigheid.

Sprekers:

  • David Cronin;  journalist,  activist en auteur van verschillende boeken, waaronder ‘Europe’s Alliance With Israel: Aiding the Occupation’.
  • Barend Claessens van de Christelijke vakbond ACV
  • Yara Hawari:  Palestine Policy Fellow van de denktank Al-Shabaka

Praktisch: 11 oktober 2019, De Markten – Oude Graanmarkt 5, Brussel, deuren 19:30 start 20u einde 22u. Inkom gratis.

(vertaling naar Frans en Nederlands voorzien)

*Het rapport werd opgesteld door R. Falk en V. Tilley als verslag van een onderzoek naar de manier waarop de Palestijnen behandeld worden door de Israëlische staat in opdracht van de ESCWA (United Nations organization Economic and Social Commission for Western Asia). Het rapport werd later teruggetrokken door secretaris generaal A. Guterres onder invloed van de staat Israël en de VSA.

https://www.middleeastmonitor.com/wp-content/uploads/downloads/201703_UN_ESCWA-israeli-practices-palestinian-people-apartheid-occupation-english.pdf

 

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!