De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Antwoord aan minister Vandeurzen ivm cannabis

Antwoord aan minister Vandeurzen ivm cannabis

vrijdag 27 december 2013 16:41
Spread the love

Beste mijnheer Vandeurzen,

Bedankt voor uw antwoord op mijn vorige brief. U heeft inderdaad het recht om mensen te informeren over cannabisgebruik. Maar zoals ik reeds schreef: de meeste problemen die te maken hebben met cannabis komen voort uit het verbod.

U schreef in uw antwoord dat het aantal jongeren dat hulp zoekt voor cannabisproblemen in Vlaamse gespecialiseerde centra voor drugverslaafden verdubbeld is op enkele jaren tijd. Maar hoeveel van die jongeren zijn er werkelijk verslaafd aan cannabis? Hoeveel jongeren zijn er niet gedwongen om een programma te volgen nadat ze betrapt werden met een jointje of wat cannabis op zak, waar ze misschien nog niet eens van gerookt hadden? En hoeveel van die jongeren zijn er in feite niet enkel verslaafd aan nicotine? Jongeren hebben de slechte gewoonte om tabak bij hun joint te voegen, wat ervoor zorgt dat ze om het kwartier zin krijgen in nog eentje. Cannabis is niet lichamelijk verslavend, tabak is dat wel.

Centra voor drugverslaafden zouden beter een afdeling hebben waar mensen het roken van tabak kunnen afleren, want dat tabak een veel groter probleem vormt voor de gezondheid van jongeren is een feit! Het schaadt de hersencellen van jongeren onomkeerbaar en het is een gate-way drug, het maakt de overstap naar andere drugs veel kleiner.[1] Ook zou tabak een risicofactor zijn voor het ontwikkelen van een psychose![2] En wat er ook beweerd wordt in de propaganda tegen cannabis, onderzoek heeft wel uitgewezen dat een CBD rijke cannabis een beter anti-psychoticum is dan de huidige anti-psychotica die nu op de markt zijn.[3]

Aan cannabis zelf is nog nooit iemand overleden.[4] Het roken van cannabis zou bij matig gebruik volgens het ene onderzoek onschadelijk en zelfs heilzaam zijn voor de longen, maar volgens ander onderzoek zou het wel schadelijk zijn. Maar één ding staat vast: Aangezien cannabis niet de verslavende eigenschappen heeft die nicotine wel heeft, rookt men er veel minder van! 

Het is voor jongeren ook makkelijk om zich weg te steken achter een cannabisverslaving. Cannabis blijft heel lang in het lichaam aanwezig, tot wel 30 dagen, terwijl harddrugs al na een dag uit het lichaam verdwenen is. Jongeren gaan niet zo snel toegeven dat ze aan zwaarder spul verslaafd zijn zoals speed, cocaïne of XTC. 

Er klopt ook iets niet met de cijfers, en ik verwijs hiervoor naar een artikel van Marc Cuyvers: “Drugs: Kloppen de cijfers wel?”[5]

De jongeren die in behandeling zijn voor een cannabisverslaving blijken er geen 63% te zijn maar 0,6% van alle probleemgebruikende jongeren! Alcohol en tabak waren niet opgenomen in de lijst van probleemproducten, hoewel dit twee zeer verslavende en verwoestende middelen zijn. 

Ook het feit dat het THC-gehalte tegenwoordig zo hoog ligt, is een gevolg van het verbod op cannabis. Ik verwijs hiervoor opnieuw naar een artikel van Marc C: “De gevaren van cannabis, anno 2013”[6]

De ‘War on drugs’ die zich voornamelijk op cannabis richt, zorgde ervoor dat de kwekers zich nog meer op hoge THC percentages gingen specialiseren, want als je betrapt werd met een hoeveelheid cannabis, werden de straffen bepaald aan het aantal grammen dat je op zak hebt. Hierdoor kwam de vraag naar sterke cannabis in een stroomversnelling. Mede hierdoor verminderde het percentage CBD, een cannabinoïde die de psychoactieve werking van THC ‘onder controle’ houdt. Een cannabisplant met veel THC bevat immers weinig CBD. Door het strenge vervolgingsbeleid gingen ook steeds meer kwekers niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk ‘underground’ door cannabis te kweken onder kunstlicht, waardoor de planten veel beter konden afrijpen, waardoor er opnieuw een verbetering optrad in de kwaliteit.

Niet alleen de kwekers maar ook de prohibitionisten zijn verantwoordelijk voor de hoge THC in de huidige cannabis. Je kan het vergelijken met de drooglegging in de VS van de jaren 30. Toen alcohol verboden werd, kwam er veel meer sterke drank in omloop. Als cannabis in de nabije toekomst opnieuw legaal wordt, dan zullen er terug minder sterke cannabis variëteiten op de markt komen en kan de consument een soort kopen met een bepaald gehalte aan THC en CBD, afgestemd op zijn of haar persoonlijke voorkeur. Een hoog THC gehalte is op zich geen probleem, ervaren gebruikers voelen de sterkte perfect aan, en zullen hun joint minder snel oproken of helemaal niet oproken.

Beste mijnheer de minister, ik vind dat u snel werk moet maken van het medicinale gebruik van cannabis. Het kan zo niet langer. Ik ervaar dagelijks dat er een enorm gebrek is in de farmaceutische industrie. Er zijn zo veel mensen die lijden en hopeloos achteruit gaan, omdat er geen medicijn is dat hen helpt. Maar cannabis kan wel veel van die mensen helpen.

Kinderen met epilepsie[7] die dagelijks aanvallen te verduren krijgen, kunnen geholpen worden met een olie van CBD-rijke cannabis. Het is een schending van de mensenrechten dat deze kinderen niet het medicijn krijgen waar ze recht op hebben.

Mensen met MS[8] hebben minder last van spasmen en pijn door cannabis.

Mensen die chemotherapie[9] ondergaan hebben minder last van misselijkheid en pijn wanneer ze cannabis gebruiken. Ook de eetlust wordt erdoor opgewekt wat ook handig is voor mensen met anorexia[10] en aids[11].

Maar ook mensen met fibromyalgie[12], glaucoma[13], diabetes[14], slapeloosheid[15], neuropathische pijn[16], hersenschade[17], ADHD[18], autisme[19], astma[20], artritis[21], depressies[22], huidaandoeningen[23], de ziekte van Crohn[24] Alzheimer[25] en nog zoveel meer, zien hun levenskwaliteit verbeteren wanneer zij toegang hebben tot cannabis. 

Eénieder kan dit zelf kweken in zijn tuin en er een olie van bereiden. Medicinaal gebruik van de eigen planten is dus best mogelijk, want door de olie te verdunnen en het in een druppelaartje te doen kan men druppel per druppel doseren zodanig dat men er niet high of stoned van wordt. Het is met andere woorden een ideaal volksmedicijn omdat het goedkoop en makkelijk te produceren is[26].

Er wordt volop onderzoek gevoerd naar cannabis als geneesmiddel, en het risico bestaat dat cannabispillen of sprays wel op de markt mogen komen, maar dat de echte plant voor de gewone mens illegaal wordt. Dit kan dus niet! Elk mens heeft het recht om zichzelf preventief te beschermen tegen ziekte en zou het recht moeten hebben om geneeskrachtige planten te kweken!

Ik vind recreatief gebruik daarom ook een recht waar ieder mens over moet kunnen beschikken. Het ontspant mensen en helpt tegen piekeren en beter in te slapen. Waarom mensen die keuzevrijheid ontnemen? Cannabis illegaal houden om jongeren te beschermen tegen zichzelf is een maatregel die niks uithaalt. Het verbod zorgt ervoor dat cannabis aantrekkelijker wordt voor jongeren! De THC waarden zijn door het verbod hoger dan normaal het geval zou zijn, en criminelen verzwaren de cannabis die ze verkopen dikwijls met lood en verfdeeltjes, hetgeen een regelrechte bedreiging vormt voor de gezondheid van onze jongeren.  

Met vriendelijke groeten,

De Bruyne Eef 

Voetnoten

take down
the paywall
steun ons nu!