De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Antwerps kraakpand ‘t Klooster opent deur

Antwerps kraakpand ‘t Klooster opent deur

woensdag 23 maart 2011 16:37
Spread the love

“Een nieuwe lente, een nieuw geluid…” jubelde Herman Gorter in zijn gedicht Mei. In de tuin van het Antwerpse kraakpand ‘t Klooster fluiten de vogels, leggen een ei en botten de bomen. Wat doe je wanneer de temperatuur stijgt ? Je gooit de ramen open en geniet. ‘t Klooster organiseert op 25, 26 & 27 maart een Open Deur (Openklooster) met veel activiteiten. Het pand ligt achter de Zoo, aan de Ploegstraat 27. Ga proeven wat krakers kunnen.

Collectief wonen

Het was een harde winter. ‘t Klooster heeft amper verwarming of enig comfort. Rond de houtkachel gezeten was het houdbaar. ‘s Morgen ontwaken in de ijzige koude al minder. Het is de vriendschap die het leefbaar maakt. Het collectief samen leven met haar ups en downs.

Deze gemeenschappen geven een lesje aan het grootste deel van de brave bevolking. De bourgeoisie, de middenklasse, vergroeid met haar kookprogramma’s op TV. De mensen van ‘t Klooster koken gezamenlijk, eten samen aan een lange tafel. Ze bereiden voedsel met gratis verkregen producten, de restjes van de “welvaart maatschappij”.

Ze vormen een grote familie. Een familie die sommigen nooit kenden. Dit voormalige Dominikanen klooster herbergt mensen die aansluiting vinden bij de collectieve leefwijze van de oorspronkelijke bewoners, de “paters”.

Het is niet alles rozengeur en maneschijn. Dergelijke kraakpanden bestaan in het gehele land. Ze zijn een antwoord op het tekort schieten, de onwil van de overheden om de armoede fundamenteel te bestrijden en de dakloosheid uit te roeien. Het was het Daklozen Aktie Komitee (DAK) dat hier drie jaar lang een opvang,  hulpverlening, werking met kinderen en meer opbouwde. Allochtoon, autochtoon, zonder of met papieren, ze waren welkom. En vandaag nog.

Basisdemocratie wérkt

Dat was wel een inspannende taak, door ervaringsdeskundige vrijwilligers uitgevoerd, samen met de bewoners. Na haar zesde kraakpand en vijftien jaar actie, besloot het DAK “onder protest” in oktober 2010 als vzw ‘t Klooster te verlaten. Men was het beu als schaamlapje te dienen voor een falend armoede beleid. (Lees (1) :“Straf de armsten”)

De bewoners bleven uiteraard waar ze waren, en het DAK rondde haar verantwoordelijkheden af. En ook toen, bij het begin van een steenkoude winter, klonk in ‘t Klooster een “nieuw geluid”. De bewoners namen kordaat het heft in handen en bouwden een eigen visie uit. Niet simpel, maar het lukte. Zo werden ze de “erfgenamen” van hetgeen al bereikt was en voegden er hun ideeën en praktijk aan toe. ‘t Klooster lééft. De Open Deur van dit weekend bewijst dat.

Een spilfiguur is Joep Oomen. Joep is geen dakloze, maar coördineert. Hij zegt : “Er is niet 1 coördinator in het Klooster. We doen waar we goed in zijn, verschillende dingen. Op een merkwaardige manier functioneert dat. Het is basisdemocratie door mensen die lak hebben aan een “baas” en hun boontjes zelf doppen. Elke dinsdagavond is er bewoners en activisten vergadering. Waar steevast 10 à 15 mensen zijn.”

Tussen vier muren ? Ben je gek !

Joep Oomen is gekend van de Antwerpse vzw Trekt Uw Plant (TUP), die rechtszaken won over het met een befaamde cannabis richtlijn uit 2005, toegelaten / gedoogde bezit van een kleine hoeveelheid cannabis (drie gram) en één plant voor eigen gebruik.

In De Morgen van vorige maandag 21/03/11 zei hij in een interview over een Cannabis Social Club die wiet in kleine “plantages” voor persoonlijk gebruik van de leden kweekt : “Toekomstige, meerderjarige leden worden gescreend op hun gebruik. Wij houden een intake gesprek en vragen of de huisdokter weet of ze blowen. We geven ook informatie mee en zeggen gebruikers waar ze op moeten letten”. (Zie (2) “Encod”) Encod wil een Europees studiecentrum opzetten over drugs en druggebruik.

In ‘t Klooster wordt al eens een joint gerookt, andere drugs zijn niet aanwezig. Alcoholisme en andere drug verslaving is ook in de wereld van de armoede een probleem. Ook… Net als in gewone gezinnen, rijkere milieus en op de werkvloer van bedrijven, tijdens de arbeid.

Joep Oomen : “In ‘t Klooster wonen tussen de 10 en 20 mensen, afhankelijk van de periode en wat je verstaat onder wonen. Mensen in nood worden even opgevangen, in afwachting van een oplossing. Hun leven verloopt soms regelmatig, soms chaotisch. De habitués vormen de kern. Ze leven soms al vele jaren op deze wijze en vonden er hun draai in. Het zijn zij die psychologische en concrete ruimte nodig hebben. Gek zouden worden tussen vier muren”.

Soep & Cultuur

De meeste kraakpanden in België besteden aandacht aan kunst en cultuur. Joep Oomen : “Dat is de beste hulpverlening die er is. Muziek en beeldende kunst zijn belangrijk. Ook poëzie. Mensen die om hulp komen, wordt gevraagd wat ze kunnen bijdragen. Op cultureel vlak, maar ook wat de soep bedeling en de volkskeuken betreft. Dat vergt organisatie, dat geeft structuur, dat is een leerschool”.

De toekomst ? Joep Oomen : “Dat hangt af van de eigenaar, de Provincie. Gesprekken hebben binnenkort plaats”.

De Open Deur van ‘t Klooster (Ploegstraat 27, Antwerpen) gaat door  van vrijdag 25 tot zondag 27 maart. Met een mooi programma. Vrijdag open om 14 u. Free-shop, surprise acts, Volxkeuke vanaf 19u Live: Daniel Mc Breathy, Nomad Swing, Antwerp Deadheads e.a. Van af 21 u.

Zaterdag vanaf 14 u met Volxkeuke vanaf 19 u. Jamsession. Vanaf 21 u  live met Equinox the Peace, New rising sun, dj Ian and more.

Zondag Expo, action painting, Murga, de bekende kunstenaar Ludo Mich en meer. Vanaf 18 u.

1 – “Straf de armsten…”  www.dewereldmorgen.be/blog/koen-calliauw/2010/10/04/straf-de-armsten          

2 – “Encod”  www.encod.org                             

 

take down
the paywall
steun ons nu!