De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Antwerps gemeenteraadslid Frank Hosteaux slaat de deur naar SP.A dicht

Antwerps gemeenteraadslid Frank Hosteaux slaat de deur naar SP.A dicht

vrijdag 28 januari 2011 17:44
Spread the love

In weerwil van de bemiddeling tussen Hosteaux en de Antwerpse sp.a, die SP.a Rood en Erik De Bruyn de afgelopen maand nog op gang brachten, volhardde de partijleiding in een scenario van uitsluiting.

Vrijdag 28 januari 2011 maakte Hosteaux zijn besluit bekend op een persontmoeting die plaats had in het Afrikaans café Full Moon in zijn kleurrijke buurt, het Noord, “den 2060”.

Van de 44ste plaats in de Gemeenteraad.

Hosteaux werd in 2006 op de sp.a gemeenteraadslijst van op een onwaarschijnlijke 44ste plaats verkozen. Hij is een ex-dokwerker en een man van het volk die opkomt voor de armsten en de zwaksten in de samenleving. Het door burgemeester Patrick Janssens (sp.a) gelanceerde “veiligheidsplan” voor “den 2060” was de druppel die de emmer deed overlopen. Het kan de dood betekenen voor de “zwarte café bazen” en de kleine middenstand. Dat is ook de racistische bedoeling. UNIZO zwijgt hierover. Middenstanders met “een kleurtje” zijn deze winkeliers organisatie onbekend.

Frank stemde in de raad tegen zijn toenmalige fractie, inzake dat “veiligheidsplan” met verplichte sluitingsuren van de horeca om 1 uur. Dat op repressie en racisme gebaseerde “plan” tegen de bevolking van “den 2060” en bepaalde groepen die er verblijven – zoals de professioneel gecriminaliseerde “pleingroep” met daklozen, prostituees en druggebruikers op het De Coninckplein – worden door de sp.a in navolging van extreemrechts geviseerd. De politie voert er een terreurbewind met razzia’s en arrestaties.

Spreekbuis gewone mensen.

In een persmededeling van SP.a Rood wordt gezegd :”Dit beleid is op maat gesneden van vastgoedontwikkelaars en de hogere inkomens”. De oorspronkelijke bewoners van het volkse Noord verjagen om de grond over te leveren aan de betonboeren, is het doel van Janssens. Zoals elders in de stad volop aan de gang is, zullen ook hier de huurprijzen stijgen en normale appartementen onbereikbaar worden voor de arme en doorsnee bevolking. Frank Hosteaux woont midden in deze buurt en is de spreekbuis van de plaatselijke bevolking. Hij werkt aan een bewonerscomité, dat onafhankelijk is van manipulatie door de stad.

Daags na zijn verkiezingoverwinning in 2006 werd Hosteaux door Patrick Janssens aangemaand zijn mandaat als Gemeenteraadslid op te geven en te verhuizen naar de Districtsraad, waarin hij ook verkozen was. Burgemeester Janssens noemde hem een ‘splinterbom’ in ‘mijn’ (sic) gemeenteraad”. Frank nam die degradatie niet en weigerde. Sindsdien werd hem het leven onmogelijk gemaakt in de sp.a fractie. Er heerst een kadaverdiscipline en de opvattingen van een arbeider worden in deze “socialistische” partij niet gesmaakt.

Despoten

Frank zei : “Ik ben het beu afgedreigd te worden!” Standpunten van Janssens en de sp.a top worden er door de strot gejaagd van de volgzame kudde. Frank Hosteaux liet zich niet doen en stemde meermaals tegen de fractie. Janssens en C° waren hem liever kwijt dan rijk. Ze krijgen nu hun goesting. Of de toekomst na het opstappen van Frank Hosteaux uit de partij hen zal bevallen, is de vraag. Dit kan het begin van een breuk in de sp.a. zijn en de vorming van een breed links front.

Frank Hosteaux en SP.a Rood : “De partijleiding voelt zich kiplekker bij een regentenmentaliteit waarbij ze als selecte club van verlichte despoten beslissingen neemt zonder raadpleging of participatie”.

Dit zware conflict kan in Antwerpen ernstige gevolgen hebben en wordt door progressief Vlaanderen gevolgd. SP.a Rood is helder : “Laat het volgende duidelijk zijn: SP.a Rood blijft in de sp.a. Sinds oktober 2010 staat onze beweging ook open voor partijloze socialisten. Frank Hosteaux blijft dus meer dan welkom in onze gelederen en wij zullen hem blijven steunen. Meer dan ooit zijn wij bruggenbouwers ter linkerzijde. Daar waar de sp.a de facto mensen uitsluit”.

Verkiezingen 2012.

Benieuwd of de sp.a leiding nu haar pjilen op SP.a Rood gaat richten, met een Erik Debruyn die een 30 procent van de stemmen haalde op het voorzitterscongres waar Caroline Genez verkozen werd.

SP.a Rood Antwerpen zegt : “SP.a Rood blijft in de sp.a, maar in deze omstandigheden trekken SP.a Rood kandidaten nooit naar de verkiezingen van 2012. Niet in onze naam!”

Met de onafhankelijke linkse socialist Frank Hosteaux krijgen de gewone Antwerpse mensen een duidelijke stem in de gemeenteraad.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!