De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Anonieme Actiegroep Veiliger Verkeer

Anonieme Actiegroep Veiliger Verkeer

maandag 9 december 2013 11:00
Spread the love

Vannacht was het niet meer Sinterklaas die de ronde deed. Dat hebben de goedheiligman en zijn helpers in de vorige nachten kunnen bolwerken. Wel waren de voorbije nacht de Anonieme Actievoerders Veiliger Verkeer (AVE) aan de slag, in provinciestad Geraardsbergen. Aan de gevels van verschillende huizen gingen ze spandoeken ophangen, die aanmanen tot veiliger verkeer.  De Actievoerders die zich vanuit verschillende Vlaamse steden groeperen, streven ernaar om vooral in onze steden daarvoor aandacht te vragen. Ze doen dat niet bij bevoegde instanties of overheden. Ze vragen het de autorijders zelf: om ‘s stil te staan bij hun eigen rijgedrag en dan vooral in de stadsstraten waar veel mensen wonen. We hadden een gesprek met de Anonieme Actievoerders, die dat vooral willen blijven, anoniem. “Dat is zo. We gaan ook niet met spandoeken zwaaien dat die of die instantie iets moet doen aan de onveilige verkeerssitutaies: we willen de mensen zelf bewust maken. Zodat ze inzien dat zijzelf het verschil kunnen maken.”
 Hoe bedoelt u?
 “Wel, veel mensen zijn zich gewoon niet meer bewust van hun verplaatsingsgedrag en gebruiken steeds de auto om op een bestemming te raken. Terwijl er zeker voor kortere afstanden voldoende alternatieven voorhanden zijn. Veel stadsbesturen werken er ook aan om dat in de verf te zetten. Zo is het ook in Geraardsbergen, dat een degelijk mobiliteitsplan heeft en aan een autoluw stadscentrum werkt. Daarvoor realiseerde de stad o.a. reeds ruime parkeerplaatsen op de stadsrand.”
 Uit de spandoek maken we eerder op dat u oproept om veiliger te rijden?
 “Ja, dat klopt. Maar het beginpunt van onze Actie is een bewustwording van ons verplaatsingsgedrag. En als veel mensen dat gaan inzien, dat ze best ‘s vaker nadenken over de manier van verplaatsen, zal er sowieso al minder autoverkeer zijn, ook in de stad.”  “Het tweede punt is dat het rijgedrag moet aangepast worden aan de straten van de stad: te veel chauffeurs beseffen gewoon niet meer dat ze tussen levende mensen rijden: dat kan heel gevaarlijke situaties geven. En voor de stadsbewoners zou het aangenamer kunnen zijn, als er minder verkeer is en ook rustiger verkeer. Zij hebben ook recht op een kalme leefsfeer.”
 Is dat niet veeleer het geval bij jongeren, zulk onaangepast rijgedrag?
“Dat is wel zo, maar vast en zeker niet allen bij hen. U zou ervan versteld staan hoeveel volwassen mensen de stadsstraten door-racen. Dat komt ook doordat veel chauffeurs in die luxueuze cocon zitten die hun bolides vaak zijn, en mede daardoor geen voeling meer hebben met wat er zich in de straten afspeelt. Als zij eenzelfde traject ‘s zouden afleggen per fiets of te voet, zouden ze meteen een andere indruk hebben.”
 Het is toch logisch dat de stad een drukkere plaats is dan het platteland?
“Sociologisch-maatschappelijk zijn veel mensen op ‘den buiten’ gaan wonen omdat ze het in de stad te druk vinden. Dat is hun goed recht natuurlijk. Maar als je het nader bekijkt zijn het vooral die plattelandsbewoners die de steden opvullen met auto’s. Gelukkig neemt het aantal van hen die de stad per fiets bezoeken gestaag toe.”
 “De slogan van onze actie haalden we bij een buurtcomité in Gent die daarmee op eenzelfde manier aandacht wil vragen voor veiliger verkeer.”
Waarom deze actie net hier, in Geraardsbergen, de stad van de wereldvermaarde en legendarische Muur?
“Dat is een beetje toeval. We hadden allang beloofd aan vrienden om nog ‘s bij hen langs te komen in deze overheerlijke Oudenbergstad en het een met het ander, kwam dan het idee om de eerste actie van AVE hier uit te voeren. Toegegeven, de naam van onze actiegroep ‘AVE’ heeft ook wel een stille link naar een kapel bovenop de berg van de stad.” Hij denkt even na en gaat dan gezwind verder: “Een bijkomend voordeel van deze lokatie is dat dit de heimat is van de werkelijk unieke Geraardsbergse Mattentaart: en zo’n ovenverse koek gaat er goed in, wanneer we bij nacht en ontij de spandoeken gaan bevestigen. Dat kan ik je verzekeren.” “We hebben hier ook goed onderkomen gevonden, in een Idee van een Huis, als het ware, en zullen hier nu nog even uitrusten vooraleer we de volgende actie uitvoeren. En dat kan in elke andere stad van Vlaanderen zijn: overal is het nodig om mensen aan te zetten zich anders en ook duurzamer te gaan verplaatsen! Bewustwording is een heel proces en met deze Actie willen we mensen daar goedbedoeld mee helpen.”  “Het is zeker zo dat alle mensen maar een ding willen: een rustig en veilig leven. Daar kunnen we allemaal aan werken. Yes, we can!” We houden onze ogen open. Doet u vooral geen moeite om de spandoeken ter plaatse te gaan zien: ze zijn intussen weggehaald met even stille trom als ze in het holst van de nacht opgehangen werden. Indien u het toch ter plekke wil nazien, neem dan de fiets: dan heeft u er nog wat aan en ondersteunt u meteen mee de Anonieme Actie voor Veiliger Verkeer. (WiSch)

 AVE is een ludieke actie die het fietsen wil promoten, met fictieve foto’s van bestaande straatbeelden in steden en gemeenten.

take down
the paywall
steun ons nu!