Animal Rights filmt misstanden in de Vlaamse eiersector.

Animal Rights filmt misstanden in de Vlaamse eiersector.

dinsdag 20 september 2016 19:21

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights filmde undercoverbeelden van de toestand waarin legkippen leven in de Vlaamse eiersector. De beelden zijn gemaakt in juli 2016 en tonen gewonde, zieke en kale kippen in de kooien van een kippenschuur. De structurele uitbuiting van deze legkippen is een verschrikking.

Op de beelden is te zien dat de kippen vrijwel kaal zijn: zij hebben amper veren op hun lichaam. Het verenpikken wordt veroorzaakt door frustratie of stress. Verenpikken is een vorm van kannibalisme onder kippen en komt niet voor in de vrije natuur, maar alleen bij kippen die gehouden worden.
 

 

 

 

 

De legkippen worden ongeveer anderhalf jaar gebruikt in de eierindustrie en eindigen tenslotte in het slachthuis als ‘soepkip’. Op de draadgazen bodems van de kooien waarin zij hun leven doorbrengen, lopen vele kippen zweren en zwellingen op aan hun poten. 
 

 

 

 

 

Gewonde of zieke legkippen worden niet behandeld door een dierenarts maar aan hun lot overgelaten. Behandelen kost geld en de legkippen moeten juist opbrengen. Animal Rights filmde vele dode dieren in de kooien, sommigen al in vergaande staat van ontbinding.
 

 

 

 

 

In de schuur troffen de activisten van Animal Rights ook kippen aan die ontsnapt waren uit de kooien. De dieren liepen los in de schuur en hadden geen toegang tot water en voedsel. De activisten besloten de dieren mee te nemen om hen de nodige zorgen toe te dienen.
 

 

 

 

 

In Vlaanderen zitten 4,5 miljoen legkippen opgesloten in kooien. Dat is 63% van het totaal aantal Belgische legkippen. 27,7 procent van de totale legkippenstapel zijn scharrelkippen, en 7,2 procent van de dieren kan beschikken over uitloop. Bio-kippen vertegenwoordigden slechts 1,7 procent van de totale legkippenstapel in België.
 

 

 

 

 

Animal Rights maakt met deze beelden de verborgen lijdensweg van legkippen in ons land zichtbaar. De dierenrechtenorganisatie wil mensen bewust maken hoe er met dieren wordt omgegaan in onze samenleving. Op de website van Animal Rights kunnen mensen een petitie tekenen voor een verbod op de productie van kooi-eieren in Vlaanderen: https://www.animalrights.be/red-de-legkippen 

Tevens roept de dierenrechtenorganisatie de consument op om te stoppen met het eten van eieren en om te kiezen voor plantaardige opties.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!