De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

“Angel Wings”. Entertainment voor de gerijpte mens

vrijdag 18 augustus 2023 13:01
Spread the love

Vanavond heb ik een stripverhaal gelezen op de tuinbank na het eten. Deel 2 van Angel Wings, een late kennismaking. Tot tevredenheid.
Het verhaal speelt op een vliegbasis in de Birmaanse jungle tijdens de tweede wereldoorlog. China en Birma worden dreigend ingenomen door de Japanse troepen.

Hierbij zijn massale wreedheden begaan en volgens een studie die eind dit jaar verschijnt, zijn daarbij 30 miljoen mensen vermoord. Veel meer dus dan tijdens de shoah en de genocide op Slavische mensen onder het Hitlerregime. De wreedheden zijn al bekend gemaakt en na te lezen in een werk als De Tweede Wereldoorlog door Antony Beevor, waar we het hier al hebben over gehad. Japan heeft nog niet veel gedaan om hier openlijk over te spreken en dit verleden te verwerken.

 

Terug naar de reeks tekenverhalen. Die komt met als hoofdperonage één vrouwelijke piloot-monteur, Angela McCloud. Zij is “WASP,” de vrouwelijke Auxiliary Pilots.

Een erg menselijke, volwassen indruk krijg ik na de eerste twee delen te lezen en visueel te degusteren.

Die is zowel te danken aan het scenario van Yann als aan de tekeningen van Hugault.

Met opvallend echt drama en tragiek: makkers van het hoofdpersonage en zelfs bevriende vrouwen die sterven. In overtuigende mix met momenten van humor, ijdelheid, sexyness…
Een verrader is er ook op de basis, die het deed voor zijn door de Japanse vijand gevangen lief. De trieste fouten en het schamel streven van de mens zoals hij is.

Een rijke Engelse burger op zijn plantage met golf Green wordt goed gekarakteriseerd. Cool, alleen, weduwnaar, rijk: zoals een echt mens niet helemaal welvarend en happy, noch een complete sukkel. Eerst gedraagt hij zich snob en bezitterig over zijn green, als de piloten die nodig hebben voor een reddingsactie. Dan wordt ie tot rede en vaderlandsliefde gebracht door de aanwezigheid en gesprek met de charmante pilote. Hij geeft haar tenslotte een mooi cadeau, waaruit zijn kennis van de vrouwenziel blijkt en zijn eerbied voor haar en zijn overleden vrouw.

Yann heeft met dit werk en dit performante en intelligente – professioneel bekwame en dappere – vrouwelijke hoofdpersonage ongetwijfeld zijn steentje bijgedragen bij het verleggen van de rivier. Sinds een jaar of dertig is de eerbied voor de vrouw als denkend en professioneel werkend wezen zoals bekend behoorlijk toegenomen. Goede Feministen zijn niet altijd vrouw.

Ik ga ongeremd positief zijn: de luchtmachtsfeer in oorlog is op een heel eigen manier misschien wel even sterk tastbaar aanwezig als in de befaamde reeks Buck Dany, maar de meer diepzinnige en toch vlot gebrachte psychologie, met onder andere meer overtuigende interactie van man en vrouw, met meer uitgediepte tragiek maakt Angel Wings beter dan de andere reeks.

Misschien niet voor kinderen, maar wel voor de rijpere lezer die wat van het leven heeft geproefd, met wat successen en de onvermijdelijke tegenslagen. En voor wie door studie de oorlogsrealiteit een beetje kent.
In de bibliotheek staan de verhalen terecht met het label “Volw” geklassificeerd. Dat is niet vooral vanwege het naakt, dat spaarzaam, functioneel en  decent verschijnt.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!