De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘Andere levens’ van Iman Humaydan
Boekrecensie -

‘Andere levens’ van Iman Humaydan

donderdag 21 november 2013 12:24
Spread the love

De romans van de Libanese auteur Iman Humaydan geven een stem aan de vluchtelingen uit de Libanese burgeroorlog. In de landenreeks van het Nederlandse Novib/Oxfam past deze boeiende uitgave. Een roman kan immers het probleem en de cultuur van met Midden-Oosten op een totaal andere manier voor de lezer verduidelijken dan een helder en analytisch feitenboek. Dit boek beantwoordt aan deze verwachtingen.

Thuis?

Vluchtelingen vertrokken van hun geboorteplaats en weten na een tijd niet meer waar ze thuis horen. Het hoofdpersonage van het boek Maryam vlucht uit Beiroet naar Australië om in Kenia,Mombassa te belanden. Ze keert terug naar Beiroet om het huis van haar ouders als erfgename opnieuw in bezit te krijgen. Uiteindelijk keert ze niet meer terug naar haar man Chris in Mombassa, maar blijft ze in Beiroet. Maar niet alleen weet ze niet echt meer waar ze thuis hoort, ze weet ook niet meer bij welke man of welke geliefde ze haar geluk vindt.

Op het vliegtuig naar Beirout ontmoet Maryam Noer, die ook naar Beiroet terug keert op zoek naar zijn roots. Van zielsverwanten worden ze minnaars.Maar Noer vindt zijn bestemming niet en keert terug naar zijn nieuw land, zijn nieuwe thuis in de USA. Maryam blijft alleen achter, zowel psychisch als fysisch een wrak. Intussen zijn zowat alle bekenden uit haar jeugd opgedoken en gestorven. Olga, haar jeugdvriendin, waarmee ze de eerste seksuele ervaringen had, sterft aan kanker.

In deze autobiografische roman neemt het hoofdpersonage één voor één afscheid van de vrienden en de familieleden,die een belangrijke rol speelden in haar Libanese verleden. Maryam wil rust vinden, maar voor een vluchteling eindigt de tocht nauwelijks rustig.

Cultureel anders

Deze roman is op en top een Oosters boek. Je moet er enige afstand van nemen en je laten onderdompelen in een minder rationele benadering dan wij gewoon zijn. De verhaallijn verloopt niet logisch zoals wij gewoon zijn. Het ritme van het boek is vaak herhalend, zonder echter vervelend te worden. En dan zijn er zo vele onbesproken thema’s waarvan wij verwachten dat ze in een dergelijke roman toch aan bod zouden komen: de oorlog in Beiroet, de vlucht naar Australië, de dood van haar broer, de gekte van haar vader,het zelf gekozen zwijgen van haar moeder, de puberteitsliefde met Olga.

Thema’s die zijdelings aan bod komen, maar onderbelicht in de context van de liefdesrelatie met Nour verdwijnen.Deze liefdesrelatie en haar geschonden psyché wordt grondig uitgewerkt in het laatste deel. Als een donker sprookje uit duizend en een nacht.

Toch blijft het een uiterst spannende roman die de problemen van de ontheemde vreemdelingen prachtig neer zet. Het vereist wel een open mind.

Dit boek is ook verkrijgbaar in de DeWereldMorgen-shop.

take down
the paywall
steun ons nu!