De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘Amerikaanse welvaart is gebaseerd op een door de overheid opgezet piramidespel’
China, Amerika's, Politieke revolutie, Piramidespel -

‘Amerikaanse welvaart is gebaseerd op een door de overheid opgezet piramidespel’

donderdag 21 oktober 2010 23:39
Spread the love

 

‘De Amerikaanse burgers bereiden een politieke revolutie voor om een einde te maken aan de dalende levensstandaard die wordt veroorzaakt door de inefficiënte economische relatie met China.Dat zegt Albert Edwards, de bekendste analist van de Société Générale.

Volgens Edwards is die evolutie onomkeerbaar en zou ze zich in elk land voordoen ‘waar de welvaart wordt beschouwd als een piramidespel, door de overheid georganiseerd om het feit te verdoezelen dat de rijken alleen maar rijker zijn geworden.

Edwards ziet de gemoedstoestand van de doorsnee Amerikaanse burger enkel verslechten, terwijl de werkloosheid blijft stijgen en er een nieuwe recessie zit aan te komen:

‘Het laatste armoederapport in de VS is hallucinant. 42 miljoen Amerikanen overleven op voedselbonnen, 18% meer dan een jaar geleden.‘ (grafiek: USDA)

Edwards linkt de groeiende armoede in de VS aan de handelsrelatie met China. ‘Nooit eerder in de geschiedenis vertoonde de Amerikaanse handelsbalans met China een groter deficit en de situatie lijkt niet te gaan verbeteren zolang China zijn munt niet opwaardeert.’ Die kans is volgens Edwards klein, omdat China ervan overtuigd is dat een revaluatie van de yuan met 20% Chinese bedrijven uit de markt zal prijzen en massale werkloosheid zal veroorzaken. ‘Wat China uiteindelijk doet is werkloosheid en sociale onrust naar de VS exporteren terwijl het miljarden dollars blijft binnenrijven.’ (grafiek: Datastream)

Wanhopige Amerikaanse burgers zullen nu handelsbeperkingen en protectionistische maatregelen eisen tegen China,  het land dat volgens hen aan de basis ligt van de huidige valuta-oorlog, aldus de analyse van de SocGen-analist.

Ook over de rol van de FED is Edwards onverbiddelijk. Bij gebrek aan alternatief, zet een wanhopige Fed deze rampzalige politiek nu door. Niemand moet verbaasd zijn dat Bernanke de dollar tot schroot herleidt. In november 2002 was dat precies wat hij beloofde te zullen doen, mochten de VS op deflatie dreigen af te stevenen.

bron : Express.be / Financial Times

take down
the paywall
steun ons nu!