We herinneren ons nog hoe in januari vorig jaar president Donald Trump verklaarde dat de regering van Nicolás Maduro in Venezuela onwettig was. De redenen waarop hij zich steunde kunnen grotendeels vergeleken worden met deze die zich voordeden in Honduras. Maar die regering is goede maatjes met de VS en dus is daar blijkbaar geen vuiltje aan de lucht. ‘Democratie’ is in het ene land helemaal iets anders dan in een ander. En bij uitbreiding de treurige mantra: Voor de VS zijn terroristen vrijheidsstrijders en vrijheidsstrijders terroristen naar gelang het land.
Inmiddels had Juan Guaidó, Venezolaans parlementslid en een van de oppositieleiders zichzelf uitgeroepen tot interim president. Van toen af ondernam hij een grootscheepse campagne om over de hele wereld aanhang te vinden en bovendien ambassades en consulaten van zijn land aan zijn kant te krijgen, eventueel te bezetten. Meer dan veertig landen steunden hem. Ook de Europese Unie, ofschoon niet alle lidstaten. Maar nog veel meer andere landen keerden zich tegen hem. Uiteraard verleende Donald Trump zijn steun aan Guaidó. Als reactie riep Venezolaanse president Nicolás Maduro zijn diplomaten uit Washington terug. Voor hun vertrek overhandigden zij de sleutels van het gebouw aan een groep Amerikaanse activisten. Begin april vorig jaar bezetten een twintig a vijfentwintig onder hen de ambassade van Venezuela, die gelegen is op ongeveer een mijl van het Witte Huis. Daarop maakten volgelingen van Guaidó bekend dat ze de Venezolaanse diplomatieke zetel zouden innemen. Van hun kant namen de activisten zich voor de ambassade zolang als nodig te bezetten, tenzij de politie hen zou arresteren. Ze sloten de ingangsdeuren met zware kettingen en bevestigden boven de ingang ‘Deze ambassade hoort toe aan de verkozen regering van Venezuela.’ Zij klaagden de illegale coup van hun land tegen de regering van president Maduro aan. Ze hingen banners aan de gevels met daarop ‘Geen oorlog voor olie’ en ‘Stop de coup’ en ‘Beëindig de dodelijke sancties.’ Zo probeerden ze te beletten dat Carlos Vecchio, de ‘vertegenwoordiger’ van Guaidó zich zou meester maken van de ambassade.
Half februari dit jaar meldde Telesur, de Pan-Latijns-Amerikaanse televisiezender die in juli 2005 in Venezuela opgericht werd met de bedoeling een alternatieve stem te laten horen en de Latijns-Amerikaanse integratie te bevorderen, een positief bericht. Het proces dat tegen vier leden, die de Venezolaanse ambassade beschermden, werd aangespannen, werd opgeheven. De jury kon immers niet tot een definitief vonnis komen. Jorge Arreaza, Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, tweette:
‘Ondanks de leugens door het Amerikaans Ministerie van Buitenlandse Zaken aangevoerd, werd het proces tegen de vier Amerikanen opgeheven.’
De beschuldigingen die voorgelegd werden aan het Federale Hof van Washington waren: interfereren in de functie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken om ambassades te beschermen.
De positieve uitslag voor de beklaagden was echter niet zo vanzelfsprekend. Rechter Beryl Howell bleek niet geheel onpartijdig te zijn. Vooreerst verleende ze de jury extra tijd om te delibereren. En toen bleek dat het resultaat in het voordeel van de Amerikaanse activisten uitviel, vroeg ze prompt een nieuw proces aan, zonder de zekerheid te hebben dat het haar ook zou lukken. Wat meer is. Tijdens het proces weigerde rechter Howell de verdediging van de Amerikaanse burgers om hun bewijzen voor te stellen. Ze trapte helemaal door wanneer ze beweerde dat het binnen de macht van de Amerikaanse president Donald Trump lag om te beslissen wie de wettelijke president van Venezuela was.
Is de houding van rechter Howell zo erratisch als men ziet hoe Donald Trump in het ‘democratisch’ Mekka vandaag de grenzen van de scheiding der machten aftast en dreigt te overschrijden?