De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Als ze een professor doodschieten schrik je.

Als ze een professor doodschieten schrik je.

maandag 14 maart 2016 02:33
Spread the love

Het is een beetje een vreemde gewaarwording, een soort Déjà Vu. Tenslotte komen duidelijk politieke moorden niet vaak voor, ook niet, en dat mag u verbazen misschien, in het land waar ik nu woon.

Dat het ook nog eens gaat over een professor aan een universiteit en een nationaal bekend figuur maakt het allemaal nog een beetje enger. Het doet mij denken aan de ene politieke moord in Nederland. Goed, ik weet het, er zijn er meer geweest in ons land, maar Pim Fortuyn kennen we bijna allemaal nog. De moord op Pim Fortuyn was een daad die op 6 mei 2002 in Hilversum werd gepleegd door Volkert van der Graaf. Dit was negen dagen voor de parlementsverkiezingen waarbij voor de politieke partij van Pim Fortuyn, de LPF, een grote zege werd voorspeld.

Een heel bekende professor in de administratieve wetenschappen en voormalig rector van de grootste universiteit van het land is door schoten uit een vuurwapen om het leven gebracht. Dr. Mateo Aquino Febrillet is misschien niet zo bekend in Nederland of in Europa, hij was dan ook het hoofd van de Autonome Universiteit van Santo Domingo (UASD) in de Dominicaanse Republiek.

En de verkiezingen zijn niet over negen dagen maar over twee maanden en dat is altijd een spannende tijd hier. Bij die verkiezingen gaat het niet alleen om de president maar ook om gekozen burgemeesters, senatoren en gedeputeerden, vergelijkbaar met leden van respectievelijk de Eerste en Tweede Kamer. De voormalige rector beoogde een rol als senator.

Eergisteren in de late namiddag plaatselijke tijd had de professor een afspraak met twee andere kandidaat senatoren, leden van dezelfde politieke partij, de moderne revolutionaire partij, Partido Revolicionario Moderna. Het gesprek bleef niet bij woorden en er is zelfs sprake van een handgemeen. Toen het gesprek tussen Blas Peralta en Edward Montás echt uit de hand dreigde te lopen besloot de professor blijkbaar dat het genoeg was en verliet met de heer Edward Montás het restaurant in de hoofdstad. De beide heren gingen met de auto van de voormalige rector huns weegs, richting politiebureau om aangifte te doen.

Als in een slechte roman speelde zich de rest van het verhaal af. Volgens eigen zeggen is Blas Peralta de mannen gevolgd maar heeft niet op hen geschoten. Later op de avond zei hij in een interview voor een TV programma zelfs dat hij nog nooit een vuurwapen had aangeraakt.

Onderweg naar het politiebureau werden de twee politici wel in een hinderlaag gelokt door vermeende aanhangers van Blas Peralta, een vakbondsman in het transportwezen, en onder vuur genomen. Een andere verklaring plaatst Blas Peralta alleen op de plaats van het delict. De professor en voormalig rector werd vanachter in de schouder geraakt en gedood, Edward Montás raakte gewond net als de persoonlijk assistente van de professor.

Het hoofdbureau van politie liet later weten dat Blas Peralta in het bezit is van twee vergunningen voor het dragen van een vuurwapen!

Dit land, de Dominicaanse Republiek, is niet te vergelijken met Nederland of België. De zeden zijn anders en bijgevolg zijn ook de wetten anders. Maar dat betekend niet dat mensen hier minder gevoelig zouden zijn. Deze vermeende politieke moord is een uitzondering, gelukkig maar. Het gebeuren heeft het hele land dan ook op zijn kop gezet, het is het gesprek van de dag. Op de avond van de moord stonden alle TV programma’s in het teken van de ex rector en van de moord. De naam Febrillet wordt vaker genoemd op radio en TV dan het geval was toen hij nog rector was. Er zullen zich grote veranderingen voordoen op het spannende politieke toneel in de Dominicaanse Republiek als gevolg van deze aanslag, dat is zeker.

Het Openbaar Ministerie heeft verzocht voorarrest, preventief arrest zoals dat hier heet, te mogen toepassen voor Blas Peralta. Die zal dan voor de duur van het onderzoek of voor zolang als de rechter bepaald opgesloten worden. Met diverse getuigenverklaringen die er op wijzen dat hij in ieder geval betrokken is bij de moord op Professor Mateo Aquino Febrillet zal dat zeker toegestaan worden. Zijn eigen tegenstrijdige verklaringen zullen hem daarbij ook niet helpen.

De grote zege die Pim Fortuyn niet ten deel viel werd hier al helemaal niet voorseld, de regerende partij, de Partij voor de Dominicaanse Bevrijding zal ook deze keer de president leveren, zo luidt de verwachting. Dezelfde president als vier jaar geleden, Danilo Medina. Maar de verdeling van de zetels in de Kamers en de posities als burgemeester staan nog open. De toekomst zal het leren.

take down
the paywall
steun ons nu!