De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Als ze een professor doodschieten schrik je, deel twee.

Als ze een professor doodschieten schrik je, deel twee.

maandag 14 maart 2016 18:22
Spread the loveHet Openbaar Ministerie, La Procudaria General in de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek

Santo Domingo- La Romana, Dominicaanse Republiek.- De president van de bond van vrachtwagenchauffeurs in de Dominicaanse Republiek, Blas Peralta is officieel in staat van beschuldiging gesteld. Hij heeft een pistool gebruikt dat hem door de Nationale Politie (Policia National) ter beschikking was gesteld om de voormalige Rector van de Autonome Universiteit van Santo Domingo (UASD) en kandidaat senator, Mateo Aquino Febrillet afgelopen zaterdag te vermoorden, aldus het Openbaar Ministerie.

Hij werd officieel aangeklaagd in het kantoor van de Openbaar Aanklager (la Procuraduría General) in het Nationale District, waar ook preventieve inhechtenisneming werd aangevraagd tegen twee mede-aangeklaagden, voormalig politie kolonel Rafael Herrera Peña, Franklin Venega en Geraldo Felix Batista.

Na een ruzie in het restaurant El Lago in Mirador park, Santo Domingo heeft Peralta, zo de aanklacht, de auto van Aquino gedurende enige minuten achtervolgd. Daarin zaten ook de chauffeur en de persoonlijke assistente van de professor.

Elektronisch bewijsmateriaal toont volgens de Openbaar Aanklager, aan dat de aangeklaagde na het dodelijke schot te hebben afgevuurd contact heeft opgenomen met Rafael Herrera Peña om te proberen de loop van het gebruikte wapen te vervangen, heeft hij zijn telefoons en die van zijn mede-daders in de zee gegooid en was hij op zoek naar iemand die de schuld op zich zou willen nemen.

In de aanklacht wordt verder vermeldt dat het pistool dat hem ter beschikking was gesteld door de politie overeenkomt met het projectiel dat werd aangetroffen in het lichaam van het slachtoffer.

In een verklaring van het bureau van de Openbaar Aanklager staat ook dat vanwege het tijdsverloop tussen de ontmoeting in het restaurant en het exacte uur van de misdaad, het vaststaat dat er sprake is van de bedoeling om te doden en dus van moord met voorbedachten rade.

Lijkt het een beetje op een aflevering van CSI? Geloof me, als je het van redelijk dichtbij meemaakt, de beelden op TV ziet en de artikelen in de kranten leest, gaan de haartjes in je nek toch wel even overeind staan. De politie in dit land heeft helaas een niet zo geweldige naam als het gaat om goed en grondig onderzoek, het is zo makkelijk de dichtstbijzijnde persoon op te pakken. Daar lijkt nu verandering in te komen. Dit onderzoek wordt wel grondig gedaan en alle regeltjes van het spel van de wet lijken te worden gevolgd.

Het is mogelijk dat dit komt omdat de bond waar de hoofdverdachte voorzitter van is natuurlijk de beste advocaten in de arm kan nemen. De hoop is echter dat er in de nieuwe strijd tegen de corruptie, ook dit soort maatregelen genomen worden.

Beschuldigingen moeten bewezen worden, en moeten een rechtszaak overleven, anders is er geen sprake van recht. Dat is ook hier een feit, volgens de wet. Gaat de Dominicaanse Republiek zich eindelijk aan haar eigen wetten houden?
Dat zou wijzen op een echte verandering van de houding van de politie. Was het tot nog toe een militaire organisatie, wars van wetenschap en voorstander van harde maatregelen, komt daar misschien toch een echt, modern politiekorps uit voort. Gaat er dan echt iets veranderen hier?

?Ik kan niets anders dan mijn bewondering uitspreken voor de snelle en positieve manier van optreden van de Dominicaanse Nationale Politie in deze. Om aanslagen als deze in de toekomst te voorkomen is het belangrijk dat de daders niet alleen opgepakt worden, maar ook dat hun misdaden bewezen worden, wetenschappelijk en voor een rechtbank. Alleen dan kan er sprake zijn van gerechtigheid, ook voor Mateo Aquino Febrillet.

take down
the paywall
steun ons nu!