De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Als het begint te rommelen bij de VN-vredestroepen en de Gécamines weer beginnen roken, …

Als het begint te rommelen bij de VN-vredestroepen en de Gécamines weer beginnen roken, …

dinsdag 11 oktober 2022 01:24
Spread the love

Het rommelt bij de VN-vredestroepen, we zitten in een potentiële wereldsysteem ontwrichtende situatie en er zullen twee keizers gekozen worden. Lula in Brazilië voor een derde termijn, en op 16 oktober begint het Chinese partij congres waar Xi Jinping ( 习近平) voor het leven verkozen zal worden. Ondertussen proberen Modi president van het grootste democratische land India en Recep Tayyip Erdoğan van het Turkiye de boel koel te houden, omdat er weer een heethoofd is op het internationale toneel, Vladimir Putin, dictator van Rusland. Zuid-Afrika blijft neutraal.

De BRIC’s of zo heten ze dan zonder Turkiye, dat misschien lid wordt samen met Indonesië en nog een land. Proberen sinds 2009 een post-Westerse wereld te creëren, de Westerse hegemonie moet gedaan zijn, het begon met kolonialisme en het eindigde met financieel imperialisme. Het systeem van Wallerstein kende een metropool en een periferie die rijkdom naar de metropool leidde. Er ontstond beschaving in de periferie, onderwijs en geneeskunde werden toegelaten, maar welke prijs betaalde de inheemse mensen om hun eigen beschaving eerder primitief te laten onderwerpen voor vijfhonderd jaar van hetzelfde liedje.

Nu lijkt het ook te gaan werken om de westerse hegemonie te breken, staat Tayyip nog achter ons c’est la question jambon! In Katanga staan de Lamborghini’s klaar, maar de wegen zijn in druk bezit van camions van China, de fanfare van de Gécamines blaast nog steeds dezelfde deuntjes in dezelfde rode outfit en het provinciaal museum lijkt gebouwd door Lina Bo Bardi. 

Toch roken de Gécamines niet, er wordt kunst gemaakt in de werkplaatsen die vooorgesteld worden in alle grote gaanderijen ter wereld. België dat het Katangese Uranium leverde voor het land te bombarderen waar de bomen van kleuren veranderen en pacten voor moderniteit gesloten werden. Toch staat de traditie van Tamer Lane nog recht in de voormalige Sovjet Unie, dan denk je achter dat deurtje staat er weer een vingertje en achter dat vingertje weer een deurtje.

Toch blijven de rekeningen over, hoeveel vredestroepen naar Haïti, hoeveel weg uit de DRC, waar kan Wagner overnemen, want geen reclame is ook goede resultaten. De Unifil in Libanon blijft gestationeerd en de Nato in Kosovo, toch is de Gécamines gestopt met roken.

 

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!