De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Allereerste mens ooit gefotografeerd
Cultuur, Fotografie, Frankrijk -

Allereerste mens ooit gefotografeerd

vrijdag 29 oktober 2010 18:37
Spread the love

 

Een foto, in 1838 genomen door de Fransman Louis Daguerre, zou de allereerste foto zijn waarop een mens staat. De foto is genomen in Parijs aan de Boulevard du Temple en toont een man die zijn schoenen laat poetsen door een schoenenpoetser.

Daguerre wordt beschouwd als één van de uitvinders van de fotografie. Hij is de uitvinder van de daguerreotypie , een methode waarbij op grote schaal foto’s konden worden ontwikkeld. Het procedé waarbij een gepolijste, met kwikdampen geprepareerde plaat werd gebruikt leverde positieve, gespiegelde beelden die niet gereproduceerd konden worden. De beelden waren wel zeer gedetailleerd.

Bovenvermeld procédé werd toegepast om deze foto te verkrijgen. Het is waarschijnlijk dat in de tijdsspanne van 10 minuten -nodig om het beeld te vereeuwigen- verschillende mensen voorbijliepen of met paard en kar passeerden. Maar geen van hen bleef lang genoeg stilstaan om op de fotoplaat te worden vereeuwigd. De man die zijn schoenen laat poetsen wel. In een detail van de foto is ook een glimp van de schoenenpoetster zelf op te vangen.

(Een met kleuren bewerkte versie van de foto staat hier)

Hoe de Boulevard du Temple er vandaag uitziet ziet u hier

Bron : Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!