ALLE MACHT GAAT UIT VAN DE NATIE

ALLE MACHT GAAT UIT VAN DE NATIE

woensdag 3 juli 2013 21:26

Vandaag was de troonsafstand van Albert II een belangrijker nieuwsfeit dan de staatsgreep in Egypte?? IK begrijp dat niet.

De aanstelling van een nieuw staatshoofd is uiteraard belangrijk maar toch relatief.

Op zich is deze staatsvorm een relict uit een ver verleden. In België heeft de instelling “monarchie” een belangrijke functie nl het doen functioneren van de instellingen zonder politieke keuzes te maken. De macht gaat uit van de natie d.w.z. dat de koning geen enkel handeling kan stellen zonder het akkoord van de regering die op haar beurt het vertrouwen van het volk (parlement) heeft.

Trouwens wanneer het volk een verandering wil in de staatsvorm dan kan dit via een grondwetsherziening gebeuren, hiervoor moeten verkiezingen uitgeschreven worden nadat de artikelen voor de staatsvorm voor herziening vatbaar zijn verklaard. Waarna een 2/3 e meerderheid deze verandering kan verankeren in de grondwet.

Wanneer dat vandaag niet kan betekent dit dat hiervoor geen politieke meerderheden zijn.

 België is een gekroonde republiek , de koning legt de eed af voor het parlement waarvan alle macht uit gaat, hierdoor wordt hij koning der Belgen en niet van België, een belangrijke nuance. Er bestaat gelukkig geen kroning in een kerk zoals in andere monarchieën.

Nu kiezen voor een republiek zou voor een eigenaardig neveneffect kunnen zorgen. Stel dat na de eerste stemronde nog twee kandidaten over blijven Di Rupo en De Wever. Deze laatste wint met bv 57%………Een Belgische republiek met aan het hoofd iemand die deze zo snel mogelijk wil afschaffen.De gekroonde republiek is het meest pragmatische wat betreft onze staatsvorm

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!