De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Aljazeera’s leugens over de onrust in Syrië
Syrië, Amnestie, Propaganda, Ooggetuigen, Damascus, Deraa, Bashar al-Assad, Onrust, Aljazeera, Leugens -

Aljazeera’s leugens over de onrust in Syrië

zaterdag 7 mei 2011 15:25
Spread the love

Het probleem met het Syrische bestuur is dat het geen traditie heeft van een open communicatie. Reacties komen laat en nadien schiet men met een kanon op een mug. Als satellietzenders onwaarheden vertellen, sluit men meteen het land voor alle journalisten. En dat zorgt natuurlijk voor nog meer speculatie. Ongeloofwaardige getuigen kunnen hun dada doen en de nieuwe sociale media zoals twitter en facebook worden massaal misbruikt om valse verhalen te verspreiden.

Filmpjes van enkele seconden moeten massaprotest voorstellen tegen de Syrische president, maar zijn vaak afkomstig van oud materiaal of pro-Assad bijeenkomsten. Er liggen inderdaad doden in de Syrische straten, maar dit is geen bewijs dat zij allen zijn doodgeschoten door Syrische veiligheidsdiensten. Vele doden hebben schotwonden bovenaan het hoofd en werden door onbekende sluipschutters en bendes gedood. Opstandelingen mengen zich in betogingen en beginnen dan te schieten op veiligheidsagenten zoals gisteren in Homs en Hama. Het Syrische bewind krijgt de schuld als het schoten beantwoord en er burgerdoden vallen. Of als men vanop daken op betogers schiet, terwijl niemand ziet vanwaar de kogels komen.

Dat betogers worden gedood door kogels die van bovenaf naar beneden kwamen wordt bevestigd door dokter Hussein al-Habet en zijn medisch team in Homs. Dit wijst dus duidelijk op sluipschutters die chaos willen creëren tussen vreedzame betogers en Syrische ordediensten.

Geen persvrijheid

Door gebrek aan journalisten en objectieve getuigen ter plekke maakt de media er al snel “terreur door Syrische veiligheidsagenten tegen onschuldige burgers” van. Ook Syrië gaat in deze niet vrijuit omdat het de persvrijheid beknot en journalisten niet toelaat hun werk te doen. Syrië heeft jammergenoeg geen traditie van persvrijheid en pas sinds enkele weken worden vreedzame betogingen toegestaan in het land. Dat deze door bendes worden misbruikt om het geweld te laten escaleren tussen burgers en ordetroepen, maakt de zaak nog penibeler.

Positief is wel dat men VN-waarnemers wil toelaten om een onafhankelijke onderzoek te doen naar de recente onrust en de meer dan 600 dode burgers en veiligheidsagenten.

Bendes bewapend door het buitenland

Dat er doelbewust op eigen onderdanen wordt geschoten in Syrië is een dooddoener. Men verzwijgt meestal dat de bendes, die momenteel diverse plaatsen in het land onveilig maken, zwaar bewapend werden door het buitenland. Men heeft auto’s en vrachtwagens met geweren, nachtkijkers en explosieven kunnen onderscheppen die kwamen vanuit Libanon, Jordanië en Irak. Toch blijven valse media-berichten rond de gebeurtenissen in Syrië de ronde doen.

Bende in Hama

Vrijdag 6 mei 2011 terroriseerde een bende  inwoners en privé-eigendommen in Hama. 25 politieagenten raakten gewond toen ze werden aangevallen. Twee autobussen en drie auto’s werden in brand gestoken. De groepering viel diverse winkels aan, brak reclameborden af en blokkeerde diverse wegen. Dankzij de interventie van de Syrische veiligheidsdiensten kon men de rust in de stad terugbrengen tot opluchting van de 450.000 inwoners van deze stad ten noorden van Damascus.

Aanval tegen controlepost politie

In geen enkel land zou men toelaten dat criminele bendes burgers aanvallen. Een bende viel ook een controlepost van agenten aan in Homs, een stad met 700.000 inwoners in het westen van Syrië. De groep doodde er politie-officier Ahmad Hallaq en vier politieagenten: George Elian,  Mohammad Maarouf,  Bassam abu al-Anz en Thaer Jardou. Talrijke agenten raakten gewond bij deze aanslag. Lichamen van gedode agenten werden verminkt.

Dit is een wezenlijk verschil met het vreedzame protest in Tunesië en Egypte door het volk.

Syrië heeft te maken met bendes die de onrust in het Midden-Oosten aanwenden om totale chaos in het land te creëren. Dit neemt niet weg dat de verzuchtingen van het Syrische volk legaal zijn. President al-Assad nam dan ook diverse maatregelen om tegemoet te komen aan de democratische verzuchtingen van zijn volk:

  • Vrijlating van politieke gevangenen.
  • Einde van de noodwet.
  • Ontslag van een provinciegouverneur.
  • Militaire actie tegen bendes in ondermeer Daraa (of Deraa geheten).
  • Aanstelling van een nieuwe regering.
  • Amnestie voor betogers die geweld afzweren.

Stabiel land

Men heeft het altijd over een autoritair regime, maar de mensen in Syrië leefden goed en rustig in een stabiel land tot kinderen in Daraa werden opgepakt wegens het bekladden van muren met anti-regeringsslogans. De veiligheidsdienst van de broer van president Bashar al-Assad maakte de onvergefelijke fout om de kinderen te martelen en dagenlang op te sluiten. En Damascus reageerde onvoldoende en te laat op deze uitspattingen. Het was een uitgelezen zaak voor criminele groeperingen om chaos in de Syrische republiek te creëren.

De leugens van Aljazeera

Aljazeera toonde een video van zo’n 50 mensen die in de straten liepen, zonder hun gezicht te tonen. Men vertelde dat ze betoogden in al-Midan, Damascus, en voegde er het geluid van duizenden betogers aan toe. Door telkens dezelde beelden te herhalen gaf men de illusie van grote aantallen.

Het kanaal bracht ook protest uit Jemen en stelde dit voor als protest in al-Qamishli, ondanks de aanwezigheid van een Jemenitische vlag. Nadien toonde men een bijeenkomst van zo’n 200 mensen en titelde “duizenden Syriërs betogen vandaag”. Men liet protesten van Banyas zien en een week later werden dezelfde beelden voorgesteld als een nieuwe betoging. Protesten die gebeurden in Idleb drie weken geleden werden getoond met als datum 6 mei. De bevolking van Idleb ontkende beweringen van protesten voor het regeringsgebouw in de stad door de zender. Deze propaganda had enkel als doel om de stabiliteit en veiligheid in Syrië te ondermijnen.

Het door de Qatarese autoriteiten in leven gehouden propagandakanaal had het ook over “tienduizenden demonstranten” in Simr nabij Daraa, terwijl er niet eens vijfduizend bewoners daar zijn.

Valse ooggetuigen

Jouhina Porta News beschrijft ook de sage van “ooggetuigen”. Mohammad Abazeid telefoneerde naar het kanaal en vertelde over grote aantal veiligheidsagenten die de stad op diverse plaatsen binnendrongen. Dit terwijl hij al dagen niet meer zijn huis uit was geweest.

Anas al-Shouri werd door het kanaal voorgesteld als organisator van de protesten. Hij vertelde over meer dan tienduizend anti-Assad demonstranten. Maar Aljazeera toonde beelden van pro-Assad demonstranten tegen bendes die actief waren in Banyas.

De zogenaamde “betogers in Tel Kalakh” kregen een nieuwe audio en slogans onder gemonteerd. De bijeenkomst voor het Syrische regime werd zo een protest tegen de Syrische president.

Al-Jazeera’s reporter in de Jordaanse stad al-Ramtha deed net alsof hij verslag uitbracht vanuit het Syrische Daraa. Najati Tayyara, een mensenrechtenactivist die opeens “onderzoekster” werd, kwam op de zender aan bod over “protesten en geweervuur op vijf plaatsen in de stad Homs”, terwijl niemand aldaar enig weet van had.

In al-Qamishli, sprak de woordvoerder van de Koerdische partijen op France 24 dat alle protesten vreedzaam en democratisch verliepen met slogans voor hervormingen. Toch wou de zender zijn verklaringen manipuleren, maar  Mohammad Ismael bleef duidelijk dat er aldaar geen arrestaties plaatsvonden. Ook toonde de BBC op 6 mei 2011 foto’s van “protesten in Syrië vandaag” die nadien uit de oude doos kwamen.

Het is opmerkelijk dat men wel de lichamen van dode burgers laat zien, maar nooit de begrafenissen van de meer dan honderd veiligheidsagenten die door bendes werden gedood.

553 Syriërs kregen reeds amnestie voor geweldsdelicten

In Damascus hebben hebben 192 personen die betrokken waren bij de recente rellen in Syrië zich aangegeven met de belofte het geweld af te zweren. In heel Syrië gaat het om 553 personen die alzo amnestie krijgen aldus het Syrische ministerie van Binnenlandse Zaken. Diegenen die beloven geen geweld meer te gebruiken tegen Syrië en zijn burgers worden onmiddellijk vrijgelaten aldus een amnestie-regeling die geldt tot 15 mei 2011.

# Meer informatie over Syrië kan U terugvinden op: http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com

take down
the paywall
steun ons nu!