De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Al één maand staking op luchthaven Monastir (Tunesië)
Tunesië, Monastir -

Al één maand staking op luchthaven Monastir (Tunesië)

vrijdag 8 april 2011 15:42
Spread the love

De toeristen die deze zomer naar Tunesië vliegen, mogen het weten.

Sinds een paar maanden landen alle vluchten richting vasteland Tunesië in Enfidha en niet meer in Monastir.

In de brochures van Neckermann werd Enfidha gelinkt aan Monastir.

Op de luchthaven van Enfidha voert de Turkse Maatschappij TAV ondervragingen door medewerkers, over deze nieuwe luchthaven bij de reizigers op terugreis naar huis.

Voor de toeristen die Tunesie bezoeken een heel groot verschil met vroeger, vooral lichamelijk voelbaar in de zomerperiode.

Met deze nieuwe  locatie  te gebruiken worden de afstanden tussen de luchtaven van Enfidha en ieder hotel – tenminste 60 km en 100 km ver vandaar – op de Oostkust van Tunesië tussen de badplaatsen Port el Kantoui en Monastir (Sousse, Skanes) driemaal langer.

Dat betekent ook een verblijf in overhitte ouden bussen -15 jaar oud of meer/ zonder air-conditionning en gordijnen van ten minste meer dan een uur, wachtijd op de luchthaven zelfs niet inbegrepen, en deze kan tot een half uur makkie oplopen.

Voor ‘ons’ Europees ingesteld, betekent zulke omstandigheden een verblijf in volle zon, zonder lucht dicht bij de 50 à 60 graden. Praktisch,onmenselijke toestanden te beleven om je vakanties te beginnen en te eindigen.

Ondertussen blijft de luchthaven van Monastir op volle toer draaien kwa personeel, maar zonder reizigers. De verschillende touroperators hebben hun kantoren al een tijdje gesloten. 90% van het personeel staakt sinds nu één maand.

Wat is er juist aan de hand??

De Turkse maatschappij TAV heeft van Belhassen …Trabelsi (bekend naam ondertussen buiten Tunesië…) toegang tot exploitatie van deze luchthaven toegegeven tegen een commissie van 5%.
Normaal had TAV deze luchthaven 40 jaar lang gebruiken na de opbouw, en dan vertrekken. Clean is het dus hier ook niet geweest.

De Tours Operators moesten dus voor een andere bestemming kiezen en zo werd het voor Enfidha gekozen.

Geen winnende partij voor geen enkel van  de betrokkende partijen: het personeel van de luchthaven – ze vrezen massaal ontslagen – en de toeristen.

Meer foto’s via:

http://www.flickr.com/photos/johnmoussiaux/sets/72157626330843385/show/

take down
the paywall
steun ons nu!