De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Akabe: een scoutsgroep als geen ander
Interview - Charlotte Welter

Akabe: een scoutsgroep als geen ander

Scouting voor mensen met een beperking bestaat! Het wordt Akabe genoemd. Akabe is een tak binnen Scouts en Gidsen Vlaanderen voor jongeren met een beperking. Dat mag een fysieke en/of een mentale beperking zijn. Elien, een jonge leidster van een Akabe groep in Denderleeuw, vertelt ons er meer over.

woensdag 28 april 2021 17:30
Spread the love

 

In Denderleeuw bestaat er een Akabe-groep sinds 2 jaar. Op dit moment hebben ze acht kinderen van zes tot dertien jaar en zijn ze met zeven leiders. Ze komen altijd samen op zondag namiddag elke twee weken. Dus een week wel, een week niet. Wanneer ze samenkomen doen ze kleine spelletjes. “We zijn een piepklein groepje en we kunnen dus samen met de leiding en samen met de kinderen spelen en plezier hebben”, vertelt Elien.

Er zijn toch enkele verschillen tussen deze groep en de anderen scoutsgroepen. “Ik vind dat deze groep voor deze kinderen heel wat rustiger is”, zegt Elien. “We moeten zelf ook rustig zijn zodat de kinderen ook rustig blijven.” In zulke groepen moeten de leiders meer aandacht aan de kinderen geven en kijken ze vooral naar wat ze leuk vinden om de activiteiten aan te passen. Bijvoorbeeld, als één van de kinderen in een rolstoel is, passen ze hun spelletjes en de plaats waar ze naartoe gaan, aan.

Volgens Elien zijn er niet genoeg Akabe-groepen in België. “Wij zijn nog een kleine groep omdat we nog nieuw zijn, maar als ik naar andere groepen kijk in de buurt, vind ik er niet zoveel”, zegt ze. Volgens haar is het heel belangrijk dat groepen zoals deze bestaan om op een meer specifieke wijze op de behoeften van de kinderen te kunnen reageren en ook om hen meer aandacht te kunnen geven. “Ik denk dat beperkte groepjes met een flinke aantal leiders het best is om de kinderen te begeleiden en te ondersteunen”, vertelt ze. “Momentjes tussen een kindje en zijn leider zijn ook belangrijk en slechts mogelijk in zulke groepjes.

 

Als u uw kind bij een Akabe-groep wilt inschrijven, kunt u via deze link een groep zoeken die het dichtst bij u in de buurt is: https://oudesite.scoutsengidsenvlaanderen.be/groepen-zoeker. Wanneer U een groep hebt gevonden kunt u een mail sturen om uw kind te inschrijven.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!