De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Ageism of “50 tinten grijsisme”

Ageism of “50 tinten grijsisme”

zaterdag 6 november 2021 19:18
Spread the love

Ik vind dit eigenlijk ongelooflijk wat ik al mijn hele leven meemaak. Ik ben 63 (sinds 11/03/2021), mijn hele leven met muziek bezig geweest, ook mijn hele leven met een handicap, waarvan de laatste 10 jaar in een elektrische rolstoel en Scootmobiel. Nu al 4 jaar door een ongelukkige val in Brazilië in een WZC belandt.

Door mijn handicap -ik neem er zoveel mogelijk afstand van- dus “de” handicap leef ik al 63 jaar met het stigma gehandicapte, wat gelukkig al grotendeels gewijzigd is naar “persoon met een beperking of handicap”.

Nu ik in een WZC woon is daar nog het stereotype

Ik ben de op één na jongste bewoner maar wel de vitaalste van alle 60 residenten.
Ik vrees dat, indien men iets wil doen aan het “50 tinten grijsisme” men op verschillende fronten moet werken en te beginnen bij de opleiding verpleeg- en verzorgkundigen.
Deze mensen en “hoe goed ze het ook bedoelen” (een uitspraak die heel vaak terugkomt en die ik ook vaker gebruik) er is bij deze mensen iets in hun DNA dat hun doet zorgen voor mensen als ze enigszins kunnen. Maar tegelijkertijd gebruiken ze ook het betuttelende taaltje, eigen aan ageism en bij velen staat de televisie de hele dag op een kinderkanaal. Ik vind dit ronduit beledigend voor mensen die geboren zijn rond WO II. Zij hebben een leven gehad, liefdes, kinderen en kleinkinderen en dan op die kinderachtige manier te worden aangesproken alsof ze kleuters zijn ? Respect aub. Het probleem is: de zorgkundigen bedoelen het goed goed maar de stereotypen zitten zodanig i de mens ingebakken, dat zelfs professionelen zich laten vangen, terwijl zij precies beter zouden moeten weten en hun mensen met respect behandelen en er ook zo over spreken.. Dan denk ik: hier is meer nodig dan een beetje cursus.

Hier is een mentaliteitsverandering nodig. Op deze manier gaat het nog jaren duren vooraleer mensen met een respectabale leeftijd niet meer gediscrimineerd worden.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!