De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

AFRIKA FILM FESTIVAL 2020

AFRIKA FILM FESTIVAL 2020

maandag 9 maart 2020 13:32
Spread the love

In 2020 staat de 5e editie van het Afrika Film Festival voor de deur.  Het 4-daagse festival start op dinsdag 17 maart en presenteert een combinatie van kortfilms, documentaires en langspeelfilms aangevuld door panelgesprekken en slam poetry om op vrijdag 20 maart af te sluiten met een Congolees concert. De Centrale organiseert het festival om een kritische en open beeldvorming realiseren met betrekking tot Afrika.

Op dinsdag 17 maart opent het Afrika Film Festival met de trailer van Obuntu Balumu, gevolgd door een aankondiging van DocAfrika Gent 2020 – 2021. Vervolgens zien we de kortfilm Samedi cinema van Mamadou Dia om dan de avond af te sluiten met de Belgische première van de film Un Fils. Nagenieten van de eerste avond kan op de openingsreceptie omstreeks 22:15.

De tweede avond van het festival wordt gestart met de kortfilm Icyasha van Clémentine Dusabejambo over homoseksualiteit onder kinderen in Afrika. The Ellen Pakkies Story brengt daarna een verhaal over drugs en bendegeweld in Zuid-Afrika. Op het einde van de avond volgt een nabespreking met Annelies Verdoolaege (UniversiteitGent), Milton van Wyck en Dora Scott.

Op donderdag wordt de avond ingeleid met Chambre No.1, een kortfilm van Leila Thiam Solet N’deye, gevolgd door een poëtisch intermezzo van poetry slammer Lisette Ma Neza. De film Subira van Ravneet Sippy Chadian (inzending voor de Oscar van Beste Internationale Film 2020) sluit de avond af.

De laatste avond staat helemaal in het thema Congo beginnend met de kortfilm E’ville van Nelson Mackengo. Vervolgens kan u kijken naar de documentaire Congo Lucha. Deze documentaire toont de strijd van de militanten van La Lucha die zich inzetten voor een betere toekomst in Congo. Aansluitend volgt een panelgesprek over de huidige rol van La Lucha met Elien Spillebeen (MO*), Yves Makwambala, Kris Berwouts en Koen Vlassenroot.

Naar aanleiding van 60 jaar onafhankelijkheid van Congo sluit  het Afrika Film Festival af met een concert  van Dickwan Erickson en zijn live band. Hij bracht zijn eerste CD “The Métamorphose” uit in 2010. In de muzikale stijl van Dickwan Erickson kan je de warmte van de zon, de gezelligheid en de feestelijke geest van het land voelen: van rumba-rock tot traditionele afro-muziek. Tijdens het concert wordt de artiest vergezeld door sapeurs. Sapeurs zijn Congolose mannen die graag hun flamboyante stijl uit Congo komen showen. Sapeurs zijn lid van de Société des Ambianceurs et des Personnes Élégantes.

Link: https://decentrale.be/nl/agenda/muziek/aff20-e-ville-congo-lucha-dikwan-erickson-live

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!