De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

AfricaMuseum introduceert alternatieve Piet die op gelijke voet staat met Sinterklaas

AfricaMuseum introduceert alternatieve Piet die op gelijke voet staat met Sinterklaas

vrijdag 29 november 2019 16:47
Spread the love

AfricaMuseum introduceert nieuwe Piet-figuur die op gelijke voet staat met Sinterklaas

Het AfricaMuseum organiseert dit weekend samen met Belgik Mojaïk en Source Purielle “een inclusief en egalitair Sinterklaasfeest dat sociale cohesie en gelijke kansen aanmoedigt” waarin geen sprake meer is van de knecht Zwarte Piet. Deze wordt met name vervangen door de zwarte Sint-Mauritius die op gelijke voet staat met de echte Sint.

De Brusselse vereniging Belgik Mojaïk introduceerde als alternatief voor Zwarte Piet Sint-Mauritius, een zwarte Egyptenaar die als lid van het Romeins legioen weigerde om medechristenen te doden en hiervoor zelf terechtgesteld werd. Door deze figuur de plaats te laten innemen van de knecht Zwarte Piet wil de groep “deze Belgische traditie dekoloniseren en er een antiracistisch instrument van maken dat respect voor diversiteit, sociale cohesie, gelijke kansen en goed samenleven bevordert”.

In een reactie laat Guido Gryseels, directeur van het AfricaMuseum, weten het aanbieden aan een groot publiek van een alternatief voor Zwarte Piet te beschouwen “als een deel van onze educatieve taak”. “De figuur van Zwarte Piet heeft immers een zeer racistisch element in zich waardoor bijvoorbeeld tal van kinderen met een zwarte huidskleur op school gepest worden. De voorstelling waarin het verhaal verteld wordt is bovendien bijzonder ludiek en humoristisch”, aldus Gryseels.

Voor meer inlichtingen: www.africamuseum.be

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!