De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Afghaans Abu Ghraib: Der Spiegel heeft 4.000 ‘weerzinwekkende’ foto’s
Afganistan, Foto's, Abu Ghraib -

Afghaans Abu Ghraib: Der Spiegel heeft 4.000 ‘weerzinwekkende’ foto’s

dinsdag 22 maart 2011 19:33
Spread the love

Het Duitse weekblad Der Spiegel heeft foto’s gepubliceerd van Amerikaanse soldaten die poseren naast lijken van Afghaanse burgers die ogenschijnlijk in koelen bloede werden vermoord. Het Amerikaanse leger heeft ondertussen al zijn excuses aangeboden voor wat het als ‘weerzinwekkende foto’s’ omschreef.

De Navo-troepen in Afghanistan bereiden zich voor op mogelijke repressailles en onlusten als gevolg van de publicatie, vooral omdat wordt gesuggereerd dat de vermoorde Afghaanse burgers ongewapend en onschuldig waren.

Der Spiegel kreeg in totaal 4.000 van zulke foto’s toegestuurd.

In totaal zijn al 12 Amerikanen aangehouden. Hun proces start eerstdaags in Seattle. De beschuldigingen zijn niet mals: vijf soldaten worden verdacht van moord met voorbedachten rade, nadat ze de moorden ensceneerden en voordeden als hinderlagen waarin ze zich tegen de Taliban hadden moeten verdedigen. Ze zouden ook de lijken van hun slachtoffers hebben verminkt, foto’s ervan hebben genomen en drugs hebben gebruikt.

De zaak dreigt uit te monden in een herhaling van het Abu Ghraibschandaal, toen in 2004 foto’s over de mensonterende behandeling van Iraakse gevangenen door leden van het Amerikaanse leger in de Abu Ghraibgevangenis in Bagdad openbaar werden gemaakt.

http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,752272,00.html

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1368314/German-newspaper-publishes-suppressed-photos-U-S-soldiers-posing-partially-naked-Afghan-corpse.html

Bron : Express.be /  Der Spiegel / Mail Online News 

take down
the paywall
steun ons nu!