De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Activisten verstoren Brussels Economisch Forum om oneindige economische groei aan kaak te stellen
Extinction Rebellion

Activisten verstoren Brussels Economisch Forum om oneindige economische groei aan kaak te stellen

Activisten van het collectief #GrowthKills [1] verstoorden donderdag 4 mei het Brussels Economic Forum (BEF), het jaarlijkse economische evenement van de Europese Commissie [2]. Twee activisten betraden het podium met een spandoek met de tekst "GROWTH KILLS" en onderbraken de lopende discussie met Valdis Dombrovskis, uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie. Later namen andere activisten in het publiek, de een na de ander, het woord om hun woede te uiten. Zij beëindigden de actie door overal in de conferentiezaal persoonlijke alarmen te activeren.

vrijdag 5 mei 2023 17:15
Spread the love

 

Een overzicht van wat de activisten zeiden:

Activist 1, Xavier: “Hallo iedereen, laten we de olifant in de kamer aanpakken. De klimaatcrisis en de ecologische crisis staan op het punt te leiden tot een oorlog om grondstoffen, water en voedsel. En dat is Frans Timmermans die ik citeer! Dit is de mate van gevaar waarin we verkeren. We kunnen praten over groene technologieën, we kunnen de oceanen en de aarde bedekken met windmolens en batterijen, maar dat zal ons niet redden. Nergens, ook niet in de EU, zijn we op weg om onze doelstellingen voor duurzame ontwikkeling en onze doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs te halen. En de tijd dringt. We moeten dringend minder consumeren en produceren. Laten we reclame verbieden en carpoolen verplicht stellen. Laten we alles investeren in openbaar vervoer, laten we investeren in woningisolatie en laten we zorgen voor het welzijn van onze burgers.”

“De economische groei is het probleem. Het is een ideologie waar we vanaf moeten. Een andere economie opbouwen. Ik weet dat het niet gemakkelijk is, maar met hoge tarieven en goede handelsovereenkomsten, voedselsoevereiniteit en voldoende water, kunnen we naar een ander soort economie overgaan. We moeten alleen beter plannen. We kunnen het!”

Foto: Extinction Rebellion

Nadat de twee activisten op het podium door de beveiliging waren verwijderd, stonden drie andere activisten in het publiek op, de een na de ander, en zeiden:

Activist 2, Celine: “6 van de 9 planetaire grenzen zijn al overschreden. En oneindige economische groei is het belangrijkste obstakel dat ons in de weg staat. Er is geen bewijs dat het mogelijk is om het BBP los te koppelen van de ecologische druk.”

Activist 3, Pauline: “Duurzame groei is een mythe. Dus stop met praten over het BBP. Fuck GDP! Duurzame groei is business as usual, het betekent doorgaan met het exploiteren van onze natuurlijke hulpbronnen en het vergroten van de sociale ongelijkheid. Het wordt tijd dat Europa zijn verantwoordelijkheid neemt voor de toekomst van toekomstige generaties.”

Activist 4, Capri: “Vandaag verstoren we jullie evenement, en als jullie de ernst van de crisis waarmee we geconfronteerd worden niet inzien, zullen we morgen opnieuw verstoren. Want binnenkort zullen uw passiviteit en blinde streven naar onbeperkte economische groei, nauwelijks verhuld door het misbruik van modewoorden als ‘optimalisatie’ en ‘efficiëntie’, onze overconsumptie niet compenseren en als crimineel worden bestempeld.”

Terwijl de alarmbellen afgaan, vervolgt Capri: “Geen paniek, het zijn maar alarmbellen. Waar u zich zorgen over moet maken is waar we naartoe gaan als we niet van economische paradigma veranderen. Ik smeek jullie, jullie die in deze kamer zijn, jullie die het privilege en de macht hebben om de loop der dingen te veranderen, handel nu! Want morgen is het te laat. Mijn generatie zal lijden onder de grootste crisis en de grootste sociale en ecologische calamiteiten ooit. Je moet handelen! Nu!”

 

Bronnen:

[1] https://growthkills.org/
[2] Brussels Economisch Forum 2023

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!