De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bron: Actie Eurovision
Actie Eurovision

Activisten richten checkpoints op aan de VRT en RTBF uit protest tegen Eurovisiesongfestival in Israël

dinsdag 14 mei 2019 20:04
Spread the love

De artiest Eliot zal vanavond proberen om België naar de finale van het Eurovisiesongfestival in Israël te leiden. De openingsceremonie van het festival was reeds het toneel van protest van Israëlische activisten. Op dit moment verzamelen ook Belgische activisten voor de VRT en de RTBF, de twee openbare omroepen van ons land.

Enkelen hebben zich vastgeketend aan de toegangspoorten om zo de doorgang tot de gebouwen te blokkeren. Ze doen dit verkleed als Israëlische soldaat en Palestijnse gevangen, om naar eigen zeggen “de dagelijkse realiteit van de bezetting te tonen”.

“Wij doen een beroep op de morele plicht van de publieke omroepen, VRT en RTBF, om het Eurovisiesongfestival dit jaar te boycotten door het niet uit te zenden”, verklaart één van hen. “Het positieve beeld van Israël dat we te zien zullen krijgen, strookt niet met de realiteit van hoe het land al decennialang de Palestijnen militair bezet en onderwerpt aan een apartheidsregime. De openbare omroep heeft de plicht om daar niet medeplichtig in te zijn. Niet deelnemen is een krachtige boodschap”.

Deze actie vindt plaats in navolging van de oproep van Palestijnse maatschappelijke organisaties. Belgische artiesten als DAAN, Raymond van het Groenewoud en Alain Platel spraken zich ook publiekelijk uit voor een culturele boycot. Verscheidene vredesbewegingen en vakbonden verzamelden duizenden handtekeningen gericht aan de openbare omroepen VRT en RTBF.

“Muziek kan verbinden en de wereld veranderen. Maar Eurosong faalt daar dit jaar in: Palestijnen hebben namelijk geen toegang tot het evenement. Elke kritische boodschap is verboden”, gaat de woordvoerder verder. “We kunnen niet spreken van dialoog en democratie als de ene partij de andere militair bezet, economisch onderdrukt en systematisch bombardeert. Vorige week stierven nog meer dan 20 Gazanen door Israëlische bommen. Je moet heel cynisch zijn om dan op een podium te doen alsof er niets aan de hand is. Zoals Desmond Tutu ten tijde van de Zuid-Afrikaanse Apartheid zei: ‘Wie neutraal is in een context van onrechtvaardigheid, kiest de kent van de onderdrukker’.”

Actie Eurovision

Actie Eurovision

Actie Eurovision

Actie Eurovision

Actie Eurovision

Actie Eurovision

Actie Eurovision

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!