De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Foto: Tegengas
Tegengas

Actiegroepen reageren op beslissingen Demir rond gascentrales: “Strijd gaat voort.

Het actiecomité Leefbare Noordrand en het collectief Tegengas reageren opgetogen op de beslissing van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir om geen milieuvergunning af te leveren aan Engie Electrabel voor een nieuwe, fossiele gascentrale in Vilvoorde. De Gentse tak van Tegengas bereidt zich alvast voor om in beroep te gaan tegen de afgeleverde vergunning voor de centrale in Wondelgem.

woensdag 10 november 2021 11:04
Spread the love

 

Bart Leeman van het actiecomité Leefbare Noordrand reageert: “Hier in Vilvoorde heeft minister Demir de enige juiste beslissing genomen. We zijn verheugd dat ook in Vlaanderen het besef is gekomen dat we moeten afkicken van onze fossiele verslaving die onze planeet en gezondheid bedreigt.”

Met deze beslissing van minister Demir zit de vergunningsstrijd in Vilvoorde er echter nog niet op. Een beroep bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen door Engie Electrabel is immers waarschijnlijk, aangezien net dit project een half miljard euro aan subsidies toebedeeld kreeg bij de recente CRM-veiling. “Samen met het advocatenkantoor Equal Partners zullen we de mogelijke, volgende procedures van erg dichtbij opvolgen,” zo geeft Ike Teuling van Tegengas mee.

De gascentrale van Luminus in Wondelgem kreeg wél een vergunning van minister Demir. De Gentse tak van Tegengas laat alvast weten zich voor te bereiden op een beroepsprocedure. “We zullen er alles aan doen om te voorkomen dat er nieuwe, fossiele infrastructuur gebouwd wordt in tijden van acute klimaatontwrichting. Niet hier in Gent, niet elders. Onze strijd gaat voort”, zo klinkt het bij Peter-Paul Vossepoel van Gents Tegengas.

Eerder vandaag maakte Tegengas bekend dat ze samen met enkele omwonenden een vraag tot schorsing van de milieuvergunning van een nieuwe gascentrale in Seraing indiende bij de Raad van State. “Een jaar geleden lagen er plannen voor 9 fossiele gascentrales op tafel. Mede dankzij onze tussenkomsten beschikt geen enkel van die projecten momenteel definitief over de nodige vergunningen”, zo merkt Ike Teuling op.

“Minister Demir toonde zich de afgelopen weken bijzonder scherp voor fossiele gascentrales. We hopen alvast dat ze na vandaag diezelfde scherpte ook aan de dag legt voor andere grootschalige fossiele infrastructuurprojecten in Vlaanderen. Denk maar aan de geplande plasticfabriek van Ineos in de Haven van Antwerpen die op Vlaamse subsidies kan rekenen en aan de geplande pijpleiding tussen de Antwerpse petrochemiecluster en het Duitse Ruhrgebied”, zo besluit Teuling.

 

Leefbare Noordrand
www.leefbarenoordrand.be

Tegengas

https://tegengas.be/
https://www.facebook.com/tegengasdegaze
https://twitter.com/TDegaze

Tegengas is een actiegroep die zicht verzet tegen de bouw van nieuwe fossiele gascentrales en ijvert voor een volledige kernuitstap in 2025. De groep pleit voor een samenleving die als geheel minder energie verbruikt, maar dit energieverbruik rechtvaardiger verdeelt.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!