De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Kerncentrale van Doel. Foto: Alf van Beem/Public Domain
Tegengas

Actiegroep Tegengas zet strijd tegen oude energiepolitiek voort: “Opnieuw trekt Engie-Electrabel aan het langste eind”

Actiegroep Tegengas reageert met verbazing op het uitblijven van een helder besluit over de kernuitstap en roept de regering op deze patstelling te gebruiken om een debat te starten over overconsumptie en herverdeling van energieverbruik. Tegelijkertijd zet de actiegroep de strijd tegen nieuwe fossiele gascentrales voort en tekent vandaag beroep aan tegen de vergunning van Luminus voor de bouw van een gascentrale in Gent. 

donderdag 23 december 2021 17:48
Spread the love

 

“Dit non-besluit kadert opnieuw in dezelfde, oude Belgische energiepolitiek waar we al decennia in vast zitten. Iedereen kan op z’n kop kan gaan staan in dit land, maar uiteindelijk trekt Engie-Electrabel aan het langste eind’, zegt Gert-Jan Vanaken van Tegengas. “De enige uitweg uit deze impasse is een radicaal ‘nee’  tegen vervuilende technologieën als kernenergie en fossiele gascentrales. Vilvaldi moet het debat durven openen over overconsumptie door de industrie en over eerlijke herverdeling van energieverbruik”.

Tegengas pleit voor een snelle verschuiving van buitensporig energiegebruik voor destructieve industriële activiteiten naar huishoudens die tegen torenhoge energieprijzen aankijken en naar essentiële, zorgzame sectoren van de economie. “In een samenleving die aanzienlijk minder energie verbruikt is de verlenging van kerncentrales en nieuwe fossiele gascapaciteit overbodig”, voegt Vanaken toe.

Tegengas benadrukt dat de kernuitstap in 2025 zonder nieuwe capaciteit prima samen gaat met een betrouwbare energievoorziening. “Bevoorradingszekerheid gaat immers niet over zekerheid voor gezinnen of ziekenhuizen, maar over de zekerheid voor ExxonMobil, Total, Ineos, ArcelorMittal om op iedere dag van het jaar, ieder uur van de dag olie te raffineren, plastics te produceren, staal te smeden. In de paar dagen per jaar dat er misschien een probleem zou zijn, kunnen die industriële activiteiten rustig teruggeschroefd worden en werknemers genieten van bijkomende vakantiedagen.”

Tegengas blijft vastberaden de strijd tegen fossiele gascentrales voortzetten, zowel in de rechtszaal als op straat. De actiegroep herinnert aan de lopende beroepszaken bij de Raad van State rond de geplande gascentrales in Seraing en Manage. Net vandaag tekent Tegengas ook beroep aan bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen tegen de vergunning van Luminus voor de bouw van een gascentrale in het Gentse Wondelgem. In januari zal de actiegroep samen met omwonenden evenzeer naar de Raad van State stappen om de vergunning voor de centrale van Engie in Les Awirs aan te vechten.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!