De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Foto: Pascal Meyvaert
Climaxi vzw

Actie in Antwerpen en Gent: stop dure energieprijzen!

Vzw Climaxi vindt de maatregelen van de Vlaamse en Federale regering onvoldoende om het hoofd boven water te houden. De regeringen komen tegemoet aan een aantal van onze eisen: aanpakken van overdreven subsidies, verdiepen en verlenging van het sociaal tarief. Maar ...

maandag 14 februari 2022 18:26
Spread the love
… Maar de som van alle maatregelen vinden we samen met ABVV Oost-Vlaanderen, Saamo Antwerpen, Peperfabriek, wijkgezondheidscentrum De Sloep vzw, Ecokot, Ineos Will Fall, Extinction Rebellion Antwerpen en Gent, Tegengas, Gentse klimaatbeweging en vele anderen onvoldoende en weinig gestructureerd.
Zo blijven energieproducenten Engie Electrabel, Luminus en Total winsten boeken in tijden van crisis. Wij eisen dat de Europese energiebeurzen opengebroken worden: Elke dag wordt de energieprijs bepaald door de duurdere (oudere) centrales en dus de fossiele energie. Diegenen die een lager bod indienen krijgen toch een hogere prijs. Dit is verdoken subsidie. Wie het meent met goedkopere hernieuwbare energie, draait dit om.
Daarnaast eisen wij ook een minimumloon van 14 euro per uur voor iedereen. Meer zekerheid start met een volwaardig inkomen.
Bovendien is de energieprijs ook opgebouwd volgens het principe: de vervuiler betaalt niet, vermits grote verbruikers een goedkopere prijs krijgen.
Climaxi vindt daarom dat de discussie rond energie niet enkel over BTW mag gaan en organiseert twee acties op vrijdag 11/02: van 12 tot 13 uur aan het Zonder Naam Park voor de deur van Luminus te Gent én om 18 uur voor het gebouw van Engie Electrabel in Antwerpen.
De eisen die centraal staan:
  • 6% BTW op gas en elektriciteit.
  • Lokale verankering van de productie.
  • Afromen van de winsten (Europese dagmarkten) en subsidies voor producenten.
  • Behoud en verdieping van de sociale tarieven.
  • Verhoging van de minimumlonen (14 € per uur) afschaffen van het loonplafond.
  • Prijsvormingen die de kleine verbruikers bevoordelen.
De actie wordt ook gesteund door ABVV-Oost-Vlaanderen, Saamo Antwerpen, Peperfabriek, wijkgezondheidscentrum De Sloep vzw, Extinction Rebellion Antwerpen en Gent, Tegengas, Ineos Will Fall, Gentse Klimaatbeweging, Ecokot.

Foto’s van de actie:

Foto: Pascal Meyvaert

Foto: Pascal Meyvaert

Foto: Pascal Meyvaert

Foto: Pascal Meyvaert

Foto: Pascal Meyvaert

Foto: Pascal Meyvaert

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!