De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

ACOD Onderwijs komt met een (eigen) lied voor de Dag van de leerkracht
Opinie - ACOD Onderwijs

ACOD Onderwijs komt met een (eigen) lied voor de Dag van de leerkracht

maandag 5 oktober 2020 13:22
Spread the love

 

Geen staking of manifestatie, maar een lied van/door een vakbond. Dat vraagt toch om een woordje uitleg!

Nancy Libert: “Ik begrijp dat dit niet alledaags is, maar wie ons kent weet dat we helemaal mee zijn, dus zo verrast zullen de mensen nu ook weer niet zijn. Onze leden vragen nu eenmaal een hippere vakbond en we zijn ruimdenkend. (lacht) De mensen die het effectief moeten doen bepalen onze koers, want we zijn een echte basisvakbond.

Deze keer werden we getriggerd door het schrappen van de uren creativiteit op school. Dat staat haaks op onze visie. En dat is er eentje waarbij we de totale ontwikkeling van de mens belangrijk vinden.

Wij zijn er van overtuigd dat het ontwikkelen van talenten (en niet enkel denken aan de centen) mensen gelukkig maakt.”

Moet het onderwijs niet vooral mensen klaarstomen die we nodig hebben?

Je kan kinderen makkelijk in een bepaalde richting duwen, maar dan moeten we als samenleving niet verbaasd zijn dat ze hun job niet volhouden eens ze volwassen zijn. Talent vecht terug. Het zit er en wil ontdekt worden. Als je ziet dat ook de bedrijfswereld steeds meer mensen zoekt die vernieuwen, innoveren, die out of the box denken, dan moet je die vaardigheden uiteraard ook trainen.”

Jullie zetten daarom de leerkracht Muzikale en Plastische Opvoeding in de bloemetjes?

Nancy Libert: “We zetten ook hen in de kijker! Heel wat kunstenaars geven inderdaad ook les, om een beetje zekerheid te hebben. En we zijn dankbaar dat ze ook naar het onderwijs komen. Kunst is een verrijking op school, maar ook ver daarbuiten. Naast werken willen de mensen toch ook nog leven en beleven, lijkt me. De cultuursector staat op instorten, wat veel mensen pas gaan beseffen als ze het voelen. Wij vinden niet dat je mensen hun laatste strohalm moet wegnemen.

Maar dit gaat ruimer. Nogal wat mensen voelen zich vergeten of onvoldoende gewaardeerd en dat is echt niet oké. Zeker niet na wat ze presteerden voor de samenleving.

Zonder de zorgjuf of CLB-medewerker blijft de rest ook niet overeind. Zonder het onderhoudspersoneel, de bestuurder van de schoolbus, de werkmeester, de opvoeders, de begeleiders op internaten, de directeur, enz. waren de kinderen nog steeds thuis. Een school draait maar door samenwerking en solidariteit.

Ik geef toe dat we de Dag van de leerkracht een beetje kapen en we vormen hem om tot Dag van het onderwijs. Maar iedereen is nodig. Elk personeelslid mag daarom mee het podium op. Ook al is dat gezien de Corona-maatregelen een virtueel podium geworden in de vorm van een bijhorend animatiefilmpje. Wie ACOD Onderwijs bezoekt op Youtube op Facebook gaat er vast niet naast kijken.”

Gaat minister Weyts geen tik willen uitdelen omdat het in het Engels is?

“We gaan er vanuit dat de minister in feestelijke stemming is op deze hoogdag voor het personeel, dus dat valt vast wel mee.

Je moet er heus niets achter zoeken. Onze eigen creatieveling wees ons erop dat het de Internationale dag van de leerkracht was en vroeg om de nodige artistieke vrijheid. Creativiteit is blijkbaar niet zo makkelijk te sturen! Je moet de mensen vertrouwen.

Daarnaast liet hij verstaan dat hij in het Nederlands soms een beetje als Stijn Meuris klinkt, die bekendere Limburger die ook nog voor de klas stond. We willen de mensen verenigen, we willen de concurrentie niet aangaan! (lacht).”

 

Zie hier het filmpje dat richting onderwijspersoneel is gegaan:

Omdat woorden soms tekort schieten, zetten we de boodschap kracht bij met een lied uit eigen huis. 😉 ???? ??????? ??…

Geplaatst door ACOD Onderwijs op Vrijdag 2 oktober 2020

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!