De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

AB Inbev vernoemd in globaal rapport over afbraak syndicale rechten

AB Inbev vernoemd in globaal rapport over afbraak syndicale rechten

woensdag 19 juni 2019 16:58
Spread the love

De internationale vakbondsconfederatie ITUC, geeft jaarlijks een overzicht van de toestand van de syndicale rechten over heel de wereld. Het zal u niet verbazen dat het rapport stelt dat de toestand in België verslechtert. AB Inbev profileert zich op een negatieve wijze door het ondermijnen van syndicale rechten in Peru.

“De democratie is in crisis. Het systematisch ontmantelen van de fundamenten van democratie op de werkvloer en de gewelddadige repressie van stakingen en protesten, vormen een bedreiging voor vrede en stabiliteit”. Dit zijn de eerste zinnen van een rapport dat laat zien hoe wereldwijd de rechten van de werknemers onder druk staan.

AB Inbev heeft een plaats verworven in het rapport door de aanvallen op syndicalisten in Peru.[1] 1.500 gesyndiceerde werknemers heeft het bedrijf ondertussen buiten gegooid. Backus, de brouwerij waar dit zich afspeelt, is sinds 2016 in handen van de Belgische multinational. De aanvallen op syndicalisten zijn toen begonnen. Het ontslaan van syndicalisten gebeurt terwijl collectieve arbeidsovereenkomsten worden geschonden om onder andere de werkweek op te schroeven naar 56 uur.

In Europa is er een toename aan geweld tegen vakbondsleiders en een groeiende trend om werknemers aan te klagen en te veroordelen voor hun deelname aan stakingen. Het rapport verwijst hier onder andere naar de 18 ABVV’ers die aangeklaagd zijn voor het blokkeren van een weg en de veroordeling van Bruno Verlaeckt die daarop volgde.

U kan het volledige rapport hier terugvinden: https://www.ituc-csi.org/rights-index-2019?lang=en

[1] Iets meer informatie vind u hier: http://www.iuf.org/w/?q=node/6140

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!