Exodus uit Mosoel
De chaldeeuwse aartsbisschop van Kirkoek, Mgr. Louis Sako, leidde gisteren een nationale vastendag na de moord op tenminste acht christenen in Mosoel in de afgelopen twee weken. Deze golf van geweld heeft geleid tot een hernieuwde uittocht van christenen uit de stad in Noord Irak. De aartsbisschop keurde afgelopen zondag de recente aanslagen in felle bewoordingen af. Hij zei: “Onschuldige christenen gebruiken als schietschijf – in een periode van verkiezingen – is een schandelijke en barbaarse daad. Het is een belediging van Gods schepping, het is een schending van de mensenrechten, het raakt onze partners en is een ontkenning van de religieuze waarden.”Bisschop Sako verklaart de reden voor een dag van gebed als volgt: “De poging om het christendom uit de regio te bannen en iedereen ertoe aan te zetten om alleen achter de Islam te gaan staan, zal het land alleen maar radicaler maken. We kozen om te protesteren door gebed en vasten in solidariteit met onze broeders omdat we ervan overtuigd zijn dat de rechtvaardigheid van God zal overwinnen.” Slogans tegen moorden op gevel kathedraal De muren van de kathedraal in Kirkoek (foto rechts) en het huis van de aartsbisschop zijn vol geschilderd met slagzinnen in Arabisch en in het Engels, die de moorden veroordelen.
Het waarom van de moorden blijft nog steeds onbeantwoord. Sommigen koppelen de moorden aan de verkiezingen van komende zondag op 7 maart.
In zijn preek zei Aartsbisschop Sako nog dat de gebeurtenissen in Mosoel het gevolg waren van “spanning en strijd tussen de politieke krachten” en voegde daaraan toe dat zonder nationale eenheid er geen stabiliteit in Irak kan komen. Oproep tot meer harmonie Hij riep op tot meer harmonie tussen de verschillende politieke partijen in het land – maar erkende dat dit zou “niet vanzelf” gaan, maar dat daarvoor meer dialoog vereist is. Aartsbisschop Sako zei: “Het is jammer dat het land vandaag meer evolueert in de richting van etnische onverdraagzaamheid en van religieuze en sektarische opdeling.”Veel christenen uit Irak vluchten naar Syrië en Turkije. De bisschop is zich daarvan bewust, maar roept toch op om in de parochies te blijven en mee te helpen aan de wederopbouw van Irak. We kunnen ons wel verschuilen in andere landen en zo ons eigen leven veilig stellen en een toekomst waarborgen voor onze kinderen, maar we willen ons niet isoleren van de rest van Irak. We hebben een gezamenlijke geschiedenis, zo besloot de aartsbisschop.