De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Aanrader: lezing “Rood Rubber”
Tijdingen, Rood Rubber, Daniel Vangroenweghe -

Aanrader: lezing “Rood Rubber”

zaterdag 13 november 2010 23:19
Spread the love

Rood Rubber

Lezing door Daniel Vangroenweghe

Vrijdag 19 november 2010 om 20 uur in Bibliotheek Kris Lambert, Wellingtonstraat 7, Oostende. Organisatie:
Masereelfonds i.s.m. de dienst Samenleven (stadsbestuur Oostende). Deelnameprijs: 5 euro (3 euro voor de leden).  
Leopold II en zijn medewerkers hebben in Congo een humanitaire ramp veroorzaakt die zeer uitzonderlijk is in de koloniale geschiedenis.  Dwangarbeid, verwoestingen, honger, epidemieën en uitbuiting decimeerden de plaatselijke bevolking en zorgden voor een ongeziene menselijke tragedie die tot op de dag van vandaag doorloopt.

Rood rubber confronteert ons met het feit dat veel evenwichtige en beschaafde landgenoten betrokken waren bij een gewelddadige en mensonwaardige kolonisatie ter verrijking van een monarch die nooit de moeite nam Congo-Vrijstaat te bezoeken.

Daniel Vangroenweghe is doctor in de culturele antropologie.  Hij was medewerker van het museum voor Midden-Afrika in Tervuren en gastprofessor aan de universiteit van Gent.

take down
the paywall
steun ons nu!