De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Aanplanting Lappersfort Zuurstofbos in Oostende
Lappersfortbos Oostende -

Aanplanting Lappersfort Zuurstofbos in Oostende

vrijdag 19 november 2010 20:55
Spread the loveOostende vanaf 14 u., afspraak in de kinderboerderij langs de Stuiversstraat 99,  8400 Oostende. Details op http://www.buitengoed.be/stadsrandbos/lappersfort/

 

RED HET KLIMAAT – ACT NOW

PLANT OP 21 NOVEMBER MEE MET ONS HET ZUURSTOFBOS IN OOSTENDE

FRIENDS OF THE EARTH en THE BIG ASK PROUDLY PRESENTS:
Aanplanting Lappersfort Zuurstofbos in Oostende op 21 november 2010!

Dankzij de opeenvolgende bezettingen en de diplomatie van de bosbeweging kon 13 ha van het Brugse Lappersfortbos gered worden. Dat is een succes. We hebben geprobeerd om samen met heel wat mensen en met www.saveforest.be de laatste 3,2 bedreigde ha van het Lappersfortbos te redden. Dit plan van vriend van de aarde Andy Vermaut & bosbezetter Lassie kwam er als noodplan nadat bleek dat de grondenruil van de 3,2 ha Brugs bos met de Vlaamse regering niet door ging. Helaas kon ook de aankoopdroom de kap op 4 maart ll. niet tegenhouden.

Van in het begin hebben we gesteld dat we – indien we er niet in slaagden om het laatste bedreigde deeltje van het Brugse Lappersfortbos te kopen – een nieuw stuk bos zouden aanplanten met de opbrengst van het Lappersforest Oxygen Factory Bosfonds (LOF). We deden dit met de gewaardeerde ondersteuning van de bosbezetters, het Groene Gordel Front en de Vereniging voor Bos in Vlaanderen www.vbv.be/netwerk .

Met vreugde kunnen wij u vandaag melden dat het Lappersfort Poëziebos te Brugge er een zusje bij krijgt in Oostende. Eind juni werd de geboorte van het Lappersfort Zuurstofbos aangekondigd (persmap op www.ggf.be). Ondertussen werd ook het Zuurstofboscontract ondertekend op de Paulusfeesten.

Om een bos aan te planten, hebben we helpende handen nodig, véél handen. Daarom nodigen we iedereen uit om op zondag 21 november, de dag van de natuur, mee te komen helpen met de aanplant. De plantdag gaat door in Oostende vanaf 14 u., afspraak in de kinderboerderij langs de Stuiversstraat 99,  8400 Oostende. Details op http://www.buitengoed.be/stadsrandbos/lappersfort/

(Voor mensen met de Lijn (openbaar vervoer) stopplaats nabij Sportpark De Schorre) Wees dus welkom in Zandvoorde (spades zullen er zijn, laarzen niet). Meteen het begin van een mooi project dat we in de toekomst verder wensen uit te bouwen tot een echt volksbos. Geef aub. een seintje als je komt helpen.

We danken de stad Oostende voor het ter beschikking stellen van de grond. We hebben ervoor gezorgd dat elke eurocent naar het plantgoed zelf gaat. De bomen komen er dus dankzij de financiële steun van vele honderden mensen zoals jij! Dank je wel. Wij zullen alleen streekeigen bomen en struiken aanplanten, dus wordt het Lappersfort Zuurstofbos een “gemengd” bos met op elk perceel binnenin telkens een hoofdsoort en een reeks struiken. Aan de buitenrand planten we steeds een gordel met struiken. Het zuurstofbos zal deel uitmaken van het stadsrandbos en Oostendes groene gordel.

Hoofdsoorten zijn: Zomereik, Zwarte els, Es en Winterlinde

Struiksoorten zijn: Hazelaar, Sporkehout, Es, Meidoorn, Sleedoorn, Hazelaar, Schietwilg, Kardinaalsmuts, Hondsroos, Gelderse roos, Rode kornoelje, Mispel

Kom dus af, want we hebben massa’s mensen nodig die willen mee komen planten en zo realiseren we samen het eerste volksbos of community shared forest in ons land!

In de toekomst zullen wij vooral communiceren via email. Bezorg aub uw e-mailadres aan andy.vermaut1@telenet.be of aan lappersfortpoetssociety@skynet.be indien je aanwezig zal zijn of verdere info wenst.  Voor alle praktische info-vragen inzake 21 november, kan je rechtstreeks contact opnemen met Guido Vandebroucke, 0477/854138

Een warme dankjewel en graag tot 21 november 2010!

Vanuit Friends of te Earth Vlaanderen-Brussel  : Andy Vermaut, David Heller, Famke Vekeman, Natan Hertogen en Siggie Vertommen * Vanuit de ex-bosbezetters: Lassie, Ditta, Pompier, Nowey, Shane en co…* Vanuit de Vereniging voor Bos in Vlaanderen: Bert Desomviele en Liselot Ledene * Vanuit Buitengoed: Guido Vandenbroucke * Vanuit het geredde Lappersfort Poëziebos & het Groene Gordel Front in Brugge en Ommeland: Luc Vanneste, Peter Theunynck & struik-rover André Vandekerckhove * Vanuit de stad Oostende en de SP.a: schepen Yves Miroir * Vanuit Natuurpunt Middenkust Bianca Aercke  * Vanuit Groen!: raadsleden Wouter De Vriendt en Bart Caron.

In de toekomst willen wij op dezelfde manier verder werken en nog extra bos scheppen waarvan niks van het gestorte geld blijft plakken. Elke eurocent gaat naar bomen en struiken! Dit is meteen een uniek initiatief in ons land! U kunt ons altijd blijven steunen via Lappersforest Oxygen Factory – KBC 738-0081184-17, internationale betalingen Iban: BE 61-7380-08118417 BICC: Kredbebb  – Keep on rocking in the free world! We hopen in de toekomst nog vele ha bos te kunnen aanplanten. Blijf ons daarom steunen.

Meer info bij Andy Vermaut gsm 0499/35 74 95 www.facebook.com/vermaut

take down
the paywall
steun ons nu!