De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

AANDACHT! AANDACHT! Vrijstaat Palmares is een feit.

zondag 9 juni 2019 10:02
Spread the love

In het hart van het Meetjesland schittert een nieuwe onafhankelijke staat, waar we opnieuw beginnen met een propere lei. Met deugdelijk volk, degelijk bestuur, duidelijke grenzen. Met majestueuze monumenten, een imposante dierentuin, écht belangwekkende personaliteiten en een geschiedenis waar we fier op zijn.
Ook u kan zich inschrijven als bewoner van onze staat.
Word keizer, koning, president of bijenkoningin.
Doorloop, samen met ons, de inburgeringscursus.
Iedereen is welgekomen, iedereen telt.
Breng de juiste documenten mee!

Aldus wordt de nieuwe productie van Gezelschap TARCHIEF aangekondigd. Vrijstaat is een totaalspektakel met volkstheater, muziek, humor en een snuifje geschiedenis dat zich afspeelt in een levensecht decor. Met levensechte problemen. Tenminste als we de politiek mogen geloven. Hiervoor worden op vier verschillende locaties in het centrum van Sleidinge vier verschillende acts gepresenteerd. In de St. Joris en St. Godelievekerk zijn we getuige bij een trouwplechtigheid, de Vrije Basisschool De Bijenkorf is omgetoverd in een opleidings- en trainingscentrum voor revolutionaire Palmaresiennes, de Volkstuin van de Oude Pastorij is een archeologische opgravingssite en het fabriekspand van textielbedrijf NV Calcutta is waar het slotevenement, de feestelijke inburgering, plaatsvindt.

De productie is een groots opgevatte parodie op het huidige (rechts) politieke discours rond vluchtelingen, zonder daarbij vingerwijzend te werk te gaan. Het is een heerlijke én eerlijke reflectie over hoe dat alles in zijn werk zou gaan mochten zij die het voor het zeggen (willen) hebben hun wil zouden (kunnen) doordrijven. Zonder daarbij over de praktische aangelegenheden te struikelen natuurlijk. Want het is daar waar herhaaldelijk op wordt ingegaan in deze productie. Het is daar waar het het rechtse discours voorstelt en ontmaskert als een absurditeit. Is een Mechelse Koekoek bijvoorbeeld wel een inheemse diersoort, en zijn die van Eeklo echt wel te (ver)trouwen? Belangwekkende vragen voor de nieuwbakken natie. En uiteraard hoort daar ook een kant en klare, eenduidige ontstaansgeschiedenis bij die desnoods vlijmscherp moet worden bijgesteld. Dissidenten worden zonder pardon opgejaagd en weggevoerd.

De productie Vrijstaat speelt daarmee in op een zeer actueel thema, maar in tegenstelling tot gelijkaardige producties (te denken aan wat bijvoorbeeld vzw Cirq tijdens de Gentse Feesten bracht/brengt) ontbreekt hier het ludieke en vrijblijvende karakter, wat meteen een meerwaarde betekent. Of het moet louter aan de context liggen. Maar in Vrijstaat wordt duidelijk gesteld dat het kind met het badwater wordt weggespoeld of door de vleesmolen wordt gedraaid wanneer dat rechtse discours een werkelijkheid wordt. Een gruwelijk mooie afsluiter.

Tekst en regie zijn van de hand van Raf Goossens.

 

Praktisch:
Vandaag 09/06/2019 is er nog een voorstelling om 15u met enkele kaarten (€10), de andere voorstellingen zijn uitverkocht.
Duur: ongeveer 2u.
Samenkomst op het W. Martensplein.
De totale wandelafstand bedraagt een kleine 800m.
Op elke locatie (binnen én buiten) kan je zitten. Je zit beschut tegen minder weer. Bijna alle locaties zijn rolstoeltoegankelijk.
Pas je kledij aan aan de weersomstandigheden.

http://vrijstaat.eu/index.html

https://www.evergem.be/activiteiten/detail/519/tarchief-vrijstaat-theater

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!