De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Aan de poorten van ‘Paradijs Europa’
Grenzen, Italië, EU, Berlusconi, Vluchtelingen, Tunesië, Noord-Afrika, Lampedusa, Dossier:vluchtelingen -

Aan de poorten van ‘Paradijs Europa’

dinsdag 12 april 2011 13:07
Spread the love

Er is heibel ontstaan tussen de verschillende Europese ministers van Binnenlandse Zaken nadat 20.000 Tunesische vluchtelingen de voorbije dagen Italië bereikten.

.Italië wil deze mensen tijdelijke visa’s geven zodat ze naar de landen van de Schengenzone kunnen reizen. Doch dat is niet de oplossing, schrijft de Portugese krant Público: “Dit is het uur van de populisten: Berlusconi … geniet van het lof dat hij opstrijkt om het eiland van Lampedusa van vluchtelingen te bevrijden. Maar hij kan de vluchtelingenstroom niet beperken, noch kan hij het eiland bevrijden…

Het probleem kan enkel worden opgelost aan de andere kant van de Middellandse Zee, wanneer die landen van herkomst hun volk een aanvaardbare levensstandaard kunnen aanbieden. Doch dat zal niet op een paar dagen gebeuren. Europa heeft geen oplossing voor het probleem en reageert onmenselijk en blind. We kunnen geen mensen negeren die hun leven riskeren om de poorten van het ‘Europese paradijs’ te bereiken.


De vluchtelingen moeten evenredig worden verdeeld over de lidstaten- Spanje inbegrepen-, schrijft de Spaanse krant El Pais. ‘Politici van grote Europese machten hebben ronkende verklaringen afgelegd over hun steun aan de democratische revoluties in de Arabische wereld. Een vorm van steun bestaat in het opnemen van die vluchtelingen en ze evenredig over de lidstaten te verdelen terwijl tegelijkertijd wordt samengewerkt met de landen van herkomst met als doel de situatie ginds te stabiliseren zodat die vluchtelingen zo snel mogelijk naar hun land kunnen terugkeren. Op die manier zullen drama’s zoals dat van vorige week – toen 200 mensen op weg naar Lampedusa verdronken toen hun boot zonk- misschien kunnen worden vermeden. De EU kan niet langer haar ogen voor dit probleem sluiten.

De Duitse deelstaat Beieren wil de Tunesische vluchtelingen de toegang tot zijn grondgebied beletten, indien nodig door de grenscontroles uit te breiden. De Oostenriijkse krant Salzburger Nachrichten hekelt dit gebrek aan solidariteit tussen de EU-lidstaten wanneer het over vluchtelingen gaat. “Telkens wanneer vluchtelingen massaal de Europese grenzen bereiken, worden de EU-lidstaten vijandig ten opzicht van elkaar. Deze pijnlijke situatie bewijst enkel dat Europa totaal het noorden kwijtraakt wanneer het over vluchtelingen en immigratie gaat. De verantwoordlijkheid voor asielzoekers en vluchtelingen ligt enkel bij de Europese grenscontroleurs. Indien de Italianen, Spanjaarden en Grieken de situatie niet langer de baas kunnen, gaan andere lidstaten hun maatregelen automatisch verstrengen -zoals Beieren en ander centraal-Europese lidstaten dat nu doen- eerder dan die landen ter hulp te snellen. De vluchtelingen gaan niet vanzelf weg. Europa zal dus een gezamenlijke oplossing moeten vinden, eerder dan het probleem bij anderen neer te leggen.’

http://www.publico.pt/

http://www.elpais.com/articulo/opinion/Desconcierto/europeo/elpepiopi/20110411elpepiopi_2/Tes

http://mein.salzburg.com/blog/standpunkt/2011/04/wo-solidaritat-rasch-verschwin.html

Bron : Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!